Izvor:
06.09.2019 u 06:16
0

UPOZNAJTE SVET NA DVA TOČKA: Ovo su najbolji gradovi za bicikliste!

Vožnja gradom na dva točka može biti ugodno iskustvo, nešto što ljudi često uzimaju "zdravo za gotovo" kada infrastruktura njihovog grada funkcioniše dobro. Očigledno da, ipak, to nije slučaj u svim gradovima.

Ponekad je neverovatno frustrirajuće ili čak opasno iskustvo za bicikliste da voze kroz nemoguće uske biciklističke staze, između automobila ili kroz poluzavršene biciklističke mreže koje ne idu apsolutno nigde.

Izveštaj koji ocenjuje 115 gradova širom sveta i prati globalni napredak u gradskom biciklizmu, uzima u obzir brojne faktore kao što su biciklistička infrastruktura, programi za deljenje bicikala, bezbednost biciklista i ravnoteža polova kako bi utvrdio listu gradova koji su najprikladniji za bicikle.

Nije iznenađenje, s obzirom na ime liste, da je u najnovijem izveštaju Kopenhagen na vrhu. Vožnja biciklom je način života u glavnom gradu Danske, a većina stanovnika (62%) radije putuje biciklom nego automobilom. To je zato što taj grad ima odličnu mrežu biciklističkih staza i mostova koji nude sigurnu i brzu vožnju kroz grad.

Amsterdam je na drugom mestu zahvaljujući posvećenosti grada da prihvati sve veći broj biciklista širenjem biciklističkih staza, izgradnjom većih biciklističkih ulica i redizajniranjem raskrsnica kako bi ih učinili sigurnijima. Takođe, grad ima ambiciozan plan da do 2025. ukloni 11.000 parking mesta za automobile kako bi se omogućilo više drveća, bicikala i trotoara.

Biciklizam je veoma popularan u tom delu sveta pa je na trećem mestu još jedan holandski grad, Utrecht. Ono što Utreht izdvaja je politička volja, pa autori izveštaja kažu da političari u Utrehtu vide bicikle kao način prevoza sa najvećim potencijalum, dajući im prednost u odnosu na automobile.

Antverpen u Belgiji zauzeo je četvrto mesto, dok prvih pet "zatvara" francuski Strazbur, zahvaljujući planu za širenje svoje biciklističke mreže iz grada u predgrađa.

Jedini gradovi iz Severne Amerike na listi 20 najboljih su Montreal i Vankuver. Pored njih, jedini neevropski gradovi na listi su Bogota, Tokio i Tajpej.

Dvadeset najboljih gradova za bicikliste

1. Kopenhagen, Danska
2. Amsterdam, Holandija
3. Utreht, Holandija
4. Antverpen, Belgija
5. Strazbur, Francuska
6. Bordo, Francuska
7. Oslo, Norveška
8. Pariz, Francuska
9. Beč, Austrija
10. Helsinki, Finska
11. Bremen, Nemačka
12. Bogota, Kolumbija
13. Barselona, Španija
14. Ljubljana, Slovenija
15. Berlin, Nemačka
16. Tokio, Japan
17. Tajpej, Tajvan
18. Montreal i Vankuver, Kanada
20. Hamburg, Nemačka

Izvor: 92putovanja
Foto. Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter