UPOZNAJTE DUNAV: Deset destinacija istočno od Budimpešte! (FOTO)

Većina krstarenja Dunavom koncentrisana je na gornji tok te reke, zapadno od Budimpešte. Kako piše taj list, potpuno je drugačija priča u donjem toku između glavnog grada Mađarske i ušća Dunava u Crno more.

Britanski Telegraf predstavlja, od zapada ka istoku, deset istaknutih mesta koje bi vredelo posetiti na ovom putu.

 

 

 

Kaloča, Mađarska

 

Paprika je neophodna za mnoga ukusna mađarska jela, poput gulaša, a najfinija, kažu, je ona koja se gaji u blizini ovog drevnog grada. Muzej Paprike priča priču o tome, ali grad turistima nudi i baroknu katedralu iz 18. veka, Nadbiskupsku palatu, kao i vožnju velikim ravnicama Puste i uživanje u konjičkim veštinama mađarskih "kauboja".

 

Pečuj, Mađarska

 

Nigde se period turske okupacije Mađarske ne prepoznaje bolje od Paša Gazi Kasim džamije u Pečuju. Izgradnja kupolastog zdanja počela je 1543. godine i iako njenog minareta odavno nema, i dalje je fascinantno mesto. Grad je prepun arhitektonskih lepota, posebno Narodnog pozorišta, a poznat je i po svom porculanu.

 

Vukovar, Hrvatska

 

Ako želite da svedočite polakom obnavljanju grada, Vukovar u Hrvatskoj je upečatljiv primer. Mnoge zgrade, uništene su tokom rata, ali je u toku veliki napor za njihovu obnovu. Nekoliko brodova nude krstarenje do Osijeka na reci Dravi, koji karakteriše slikoviti trg i visoki, elegantni tornjevi katedrala.

 

 

 

Novi Sad, Srbija

 

Činjenica da će Novi Sad 2021. godine postati prvi grad van EU koji će biti evropska prestonica kulture mnogo govori o usponu ovog srpskog grada. Mostovi uništeni u ratu 1999. godine obnovljeni su, a grad je ponovo uspešan kreativni centar, baš kao što je bio tokom 18. i 19. veka kada je bio poznat kao, piše Telegraf, "Atina severa". Neizbežna atrakcija je Petrovaradinska tvrđava koja leži na ogromnoj steni pored reke i priča o tome zašto su na njoj kazaljke sata obrnute.

 

Beograd, Srbija

 

Dominirajući iznad ušća Save i Dunava stoji tvrđava Kalemegdan. Razorena je i obnavljana više puta tokom vekova, ali je i dalje centralna tačka grada. Šetnja zelenim parkom u kom ljudi igraju šah, idealan je prilazak gradu sa pristaništem brodova u blizini. Ostale ključne znamenitosti u Beogradu su, prema pisanju britanskog lista, boemski kvart Skadarlija i mauzolej bivšeg vođe Jugoslavije Tita.

 

Gvozdena kapija, Srbija / Rumunija

 

Baš kao što Rajna ima klisuru, a gornji Dunav svoju dolinu Vachau, istočni Dunav ima svoj spektakularni kanjon kroz koji se reka probija. Gvozdena kapija (Đerdapska klisura), dužine 80 kilometara, razdvaja Srbiju od Rumunije. Znamenitosti na putu uključuju impresivnu tvrđavu Golubac i divovski isklesanu glavu kralja Decebala.

 

Belogradčik stene, Bugarska

 

Adam i Eva, dečak pastir, lav i majmun su među likovima koje možete da upoznate na izletu u Belogradčik, u blizini luke Vidin u Bugarskoj. Oni se svi mogu naći duž 20 kilometara dugačkog niza kamenih formacija. Među stenama se nalazi i tvrđava Kaleto koja svoje poreklo vuče još od rimskog vremena.

Veliko Trnovo, Bugarska

 

Visoko iznad oštrih zavoja reke Jantra, nalazi se Veliko Trnovo, jedan od najstarijih gradova Bugarske. Njegove istorijske staze i zgrade iz 19. veka su dovoljno prijatne, ali glavna je atrakcija ipak ogromna, srednjovekovna tvrđava Carevec. Putovanje ovde, iz luke Ruse koja je sama po sebi sjajna destinacija, obično se kombinuje sa posetama obližnjem selu Arbanasi, gde su crkve ispunjene brojnim drevnim freskama.

Delta Dunava, Rumunija

 

Dunav dolazi do spektakularnog ušća kako prilazi Crnom moru. Prekrivajući neverovatnih 5.000 kvadratnih kilometara, delta Dunava je lavirint plovnih puteva, jezera, trske i krečnjaka. Ne čudi što se ovde okuplja najveća koncentracija ptica u Evropi, uključujući bezbroj belih pelikana.

Bukurešt, Rumunija

 

Ako želite da vidite jedan od najvećih spomenika diktatorskom preterivanju, stanite ispred kolosalne Palate parlamenta u rumunskoj prestonici Bukureštu. Izgrađena 1980-tih od strane Nikolae Čaušeskua, u pitanju je druga najveća zgrada na svetu posle Pentagona. Osim toga, Bukurešt ima obilje avenija, crkava iz 18. veka i "belle epoque" arhitekturu, a mnoga krstarenja uključuju i odlazak u Bukureštu.

 

 

Izvor: 92putovanja
Foto: Arhiva

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Live
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro