PINK JEZERO ZAISTA POSTOJI: Niko nema konačan odgovor zašto je voda neobične boje!

 

Jezero Hilijer izgleda kao žvaka ili glazura na rođendanskoj torti i jedno je od preko stotinu malih ostrva koji zajednički stvaraju arhipelag Rečerč uz južnu obalu Zapadne Australije.

Jezero se bukvalno nalazi nekoliko koraka od okeana koji je naravno plave boje. Naučnici nisu izveli konačni zaključak o tome zašto je Hilijer roze.

Brojne ekspedicije i naučna istraživanja počevši od 50-ih godina prošlog veka pokušavaju da otkriju uzroke ove pojave na jezeru Hilijer, ali nemaju konačni odgovor zašto je voda pink.

Sumnjalo se na prisustvo mikroalge Dunaliella salina koja proizvodi karotenoid, pigment koji se između ostalog nalazi i u šargarepi. Drugo objašnjenje može biti prisustvo halofilnih bakterija u soli.

Većina turista se pita da li smeju da se kupaju u pink jezeru i da, ono je slano i bezbedno za plivače. Plitko slano jezero širine oko 600 m oivičeno je tankim slojem beličaste soli, koju okružuju tamno-zelene guste šume eukaliptus

Jedan od prvih dokaza o postojanju ovog jezera, koje iz vazduha izgleda kao džinovska lizalica, nađen je u zapisima iz 1802. godine koje je ostavio britanski moreplovac Metju Flinders.a.

Čak i kada se voda zahvati u flašu ili čašu ona ostaje pink. Jezero od 2012. godine predstavlja zaštićenu oblast koja je deo prirodnog rezervata.

 

Izvor: Noizz.rs
Foto: Pinterest.com/Printscreen
 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost