Izvor:
17.10.2019 u 06:25
0

DA LI BISTE SE USUDILI? Nakon posete ove prostorije posebani radiološki pregledi su OBAVEZNI!

Ukrajina je prvi put otvorila za javnost kontrolnu sobu Reaktora 4 černobiljske nuklearne elektrane, ali posetioci moraju da obuku zaštitno odelo kako bi ušli, a kada napuste objekat, moraju da budu podvrgnuti posebnim radiološkim pregledima.

Kontrolna soba černobiljskog Reaktora 4 predstavlja epicentar najveće civilne nuklearne katastrofe u istoriji. Pre trideset tri godine, te jezive noći 26. aprila 1986. godine, niz eksplozija uništio je reaktor, usmrtivši najmanje 54 osobe neposredno nakon toga, a u atmosferu je poslao gomilu smrtonosne radioaktivne prašine, ugrožavajući zdravlje i dobrobit stotina hiljada ljudi.

Sada dovoljno hrabri posetioci mogu da vide mesto katastrofalnog događaja tokom kratke, postapokaliptične posete, jer je kontrolna soba prvi put otvorena za turiste. Poseta je moguća samo u okviru organizovanih tura preko zvaničnih turističkih agencija, a obezbeđena su zaštitna odela, respiratori i šlemovi. U sobi je moguće boraviti svega nekoliko minuta kako bi se sprečilo prekomerno izlaganje zračenju. Nakon izlaska, posetioci moraju proći dva radiološka pregleda. Prema Svetskoj nuklearnoj asocijaciji (WNA), Reaktor 4 još uvek sadrži oko 200 tona visoko radioaktivnog materijala duboko u svojim ruševinama.

Černobilj je danas grad duhova, okružen Zonom isključenja od 30km koja se i dalje smatra isuviše opasnom za ljudsko stanovanje. Međutim, ta zona se ne smatra previše opasnom za kratkoročne posete. Na mestu katastrofe poslednjih godina zabeležen je ogroman porast broja posetilaca kao deo rastućeg globalnog trenda mračnog turizma. Ti brojevi su dobili još veći podsticaj nakon ogromnog uspeha i gledanosti HBO-ove mini-serije o tragediji u Černobilju emitovane ove godine. Izveštaji pokazuju da su rezervacije povećane za čak 40%, a ukrajinska vlada poboljšava objekte i sadržaje u ovoj oblasti poput pešačkih staza, kontrolnih tačaka i nedavno odobrenih obilazaka rečnim brodom, dok je u julu ove godine najavljena 21 nova turistička ruta.

Turističke agencije poput „SoloEast“ i „Chernobyl Welcome“ nude jednodnevne izlete, a agencija „Chernobyl Tour“, koju je osnovao Sergej Mirni, bivši radnik službe za vanredne situacije koji je učestvovao u čišćenju posle katastrofe, sada nudi i posete kontrolnoj sobi kobnog Reaktora 4.

Inače, turizam u Černobilju je u procvatu, posebno u poslednje vreme, nakon pikazivanja čuvene HBO serije o nuklearnoj katastrofi. Na tržištu će se uskoro pojaviti i Atomik votka, koja se pravi od useva iz Zone isključenja u Černobilju.

Izvor: Travelmagazine.rs
Foto: Pixabay.com/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter