Izvor:
16.11.2019 u 20:20
0

OVAJ MOST OVEKOVEČIO JE I GETE Atrakcija na krečnjaku stara DVA veka!

Ovaj most ljudi skoro dva veka obilaze, a divili su mu se i veliki umovi poput Getea.

Bastei je mesto koje turisti obilaze već gotovo dva veka. Reč je o prostoru sa zadivljujućim krečnjačkim stenama koje su formirali vetar i voda tokom hiljada godina, a koje se izdižu i do trista metara nad rekom Labom u ovom nemačkom nacionalnom parku nedaleko od grada Ratena i Drezdena.

Najbolji pogled na čarobnu okolinu pruža most Bastei, koji povezuje krečnjačke stene, a datira iz 1824. godine. Prvo je izgrađen drveni most, ali zbog velikog broja posetilaca, tridesetak godina kasnije, tačnije 1851. godine zamenjen je izdržljivijom kamenom varijantom.

Most Bastei proteže se na 76,5 metara dužine, obuhvata sedam lukova, a visok je oko 198 metara. Otvoren je za posete tokom cele godine, a do njega vodi 487 stepenika.

Njegovoj popularnosti doprineli su brojni umetnici poput Johana Volfanga Getea koji je još početkom 19.veka pisao o čarobnim prizorima koji se pružaju s ovoga mesta, ali i slavni redatelji koji su ga ovekovečili na filmu poput "Hronika Narnije" i "Grand Budapest Hotela".

Izvor: 92.putovanja
Foto: Printscreen/anadventuroworld.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter