Izvor:
06.12.2019 u 21:07
0

POPULARAN, ALI SKUP SPORT: Saznajte koliko košta uspon na Mont Everest!

Uspon na Mont Everest postao je veoma popularan sport na kojem zarađuju mnogi.

Najmanje 11 ljudi poginulo je penjući se na najveći vrhu na svetu Mont Everest, u poslednjih sedam dana. Privuklo je to veliki pažnju na trenutno stanje planine, tj. gužvu na vrhu, s obzirom na sve veći broj onih koji žele osvojiti ovaj vrh.

Nepal je izdao 381 dozvolu za taj uspon, što je rekordan broj u istoriji organizacije ovih putovanja, ali broj onih koji se na vrh penju barem je dvostruko veći, s obzirom da penjači ne idu sami, već ih prate vodiči i ostali. Većina tih penjača na Everestu se nalazi u isto vreme, u trenutku kada su vremenski uslovi pogodni za taj uspon. Zbog toga se dolazak na vrh teže, jer moraju čekati u redu na uskim delovima, posebno u delu kojeg nazivaju zona smrti, gde nema dovoljno kiseonika da bi telo moglo preživeti.

Ali gužva i mogućnost trajnih posledica ne sprečavaju penjače da krenu na ovaj uspon, a u tome ih ne sprečava ni finansijski trošak koji se u nekim slučajevima kreće čak i više od 100.000 dolara. Većina onih koji se penju na vrh unajmiće komercijalne organizatore, koji naplaćuju između 60.000 i 65.000 dolara. Ova svota uključuje vodiča i veliki broj pomoćnih penjača, najčešće Šerpe, kažu iz The British Mountaineering Council (BMC). Bilo je i onih koji su taj put platili oko 100.000 dolara ili više, zavisno od komfora koji je penjač hteo iskusiti.

Kompanija Seven Summit Treks naplaćuje 130.000 dolara za VIP paket koji uključuje večeru dobrodošlice, noćenje u hotelu Kathmandu sa pet zvezdica, privatnu grejanu kuhinju, peciva, bar u bazi, tuš, i toalet, ličnog fotografa, obroke, čaj i kafu u neograničenim količinama, i uslugu privatnog helikoptera. Paket ne uključuje međunarodne letove u i iz Nepala, potrebnu opremu, ili napojnice za ekipu.

Trošak može biti manji ako se u Nepalu unajmi lokalna ekspedicija, ali to će koštati oko 35.000 dolara. Veliki deo troškova čini i oprema koja je penjačima obavezna za ovaj uspon. Vodič Garrett Madison, iz Madison Mountaineeringa koji standardni paket naplaćuju 65.000 dolara kaže da onaj ko bi želeo doći na Mont Everest treba planirati kako će potrošiti između 6.000 i 8.000 dolara na odelo, vreće za spavanje, čizme, poseban ruksak i planinarski pijuk.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Pixabay/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter