Izvor:
15.05.2016 u 18:38
0

PUTUJETE U ŠVAJCARSKU: Evo nekoliko zaista korisnih saveta

Iako je Švajcarska jedna od ključnih zemalja Evropske unije, ona ima kulturu koja je jedinstvena i posebna. To je prelepa zemlja, koja osim ukusne hrane, pejzaža i muzeja, spaja i različite ljude, kulture i znamenitosti u jednu celinu.

Ukoliko ste odlučili da posetite ovu zemlju evo nekoliko stvari koje treba da znate:

Tamo se ne koristi evro

Iako je će vam možda ponegde i prihvatiti plaćenje u evrima, recimo u Cirihu ili Bernu koji su prepuni turista, imajte u vidu da se u Švajcarskoj koristi švajcarski franak.

Savet za turiste: ukoliko menjate evre promenite ih u lokalnim menjačnicama u turističkim gradovima, kao što su Bern i Cirih, izbegavajte menjanje u bankama jer je kurs dosta nepovoljniji a plaćaju se i naknade za transakciju.

Oni su ideju ‘’zeleno’’ podigli na novi nivo

Bilo da se radi o staklu, papiru, zelenom otpadu ili aluminijumu, jednostavno bacanje smeća jedna od mogućih opcija u Švajcarskoj. Na stranu što imate 8 različitih kanti za otpatke na javnim mestima, Švajcarski reciklažu shvataju veoma ozbiljno i očekuju od turista da poštuju pravila. Ne brinite, oni neće oklevati da vas upozore ukoliko ste nešto pogrešno radili ili ako ste zaboravili da razdvojite smeće.

Savet za turiste: Ukoliko ste u nedoumici, pitajte lokalne stanovnike. Oni više vole da pomognu turistima nego da oni pogrešno odlažu otpad i tako stvaraju veće probleme.

Ne vodite se onim savetima za obilazak zemlje koje ste pročitali po raznim sajtovima

Uvek pitajte za savet lokalno stanovništvo. Zašto? Klasični turistički vodiči koje čitate na internetu su prilagođeni za turiste i vode vas od spomenika do spomenika bez obzira iako su oni potpuno nevažni za običnog Švajcarca.

Švajcarska je prepuna divnih spomenika i statua ali iznenadiće vas oni koji se ne nalaze na klasičnim turističkim maršutama.

Savet za putnike: Lavlji spomenik u Lucernu Švajcarci smatraju za šalu. Ne taraćite svoje vreme.

Kazne za švercovanje u javnom prevozu su ogromne

Ukoliko nemate kartu u metrou to će vam biti kao igra na sreću. Kontrole ponekad ima, ponekad nema, nema pravila. Ali ukoliko vas uhvate, ostaćete bez pozamašne sume novca. U svakom slučaju, male su šanse da neće biti uhvaćeni ukoliko se vozite na dužoj relaciji.

Savet za turste: Ukoliko ‘’ zaboravite’’ da kupite kartu igrajte na ‘’turističku kartu’’ i recite da ste je izgubili. Ne govorite nemački, ne govorite francuski kao ni italijanski, zamuckujte engleski pa možda vam i prođe. Ukoliko ipak ne budete imali sreće, budite sigurni da će kazna za plaćanje stići na kućnu adresu pre vašeg povratka.

Tačnost je ključna

Ako večera počinje u 20h to znači u 19h:55min. Bilo da li se radi o poslovnom sastanku ili rezervaciji u restoranu na tačnost se ne gleda samo kao na izraz poštovanja već kao na obavezu.

Savet putnicima: Ukoliko dolazite 15 minuta sa zakašnjenjem na večeru koju ste rezervisali u restoranu, nabolje je da se pretvarate da niste imali sa kim da počnete tu večeru

Jedite čokoladu. Pijte mleko

Srećne krave su definitvno iz Švajcarske. Specijaliteti koji se prave u Švajcarskuj su mlečni proizvodi : mleko, pavlaka, jogurt, sir i čokolada su u centru većine tradicionalnih švajcarskih jela a na vama je samo da uživate u svemu tome.

Savet: Obavezno idite peške na čokoladnu turu u Lucernu.

HappyTv.rs
Foto: Twitter/traveldestination, Pixabay, Instagram/ maddalenacorvaglia, thebestofswitzerland, Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter