Izvor:
26.02.2017 u 10:49
0

Zaljubićete se u čari ove prelepe zemlje: 5 RAZLOGA ZBOG KOJIH ITALIJA TREBA DA BUDE VAŠA SLEDEĆA DESTINACIJA!

Sa planinama koje uokviruju jezera, nepreglednim redovima vinograda, gradovima koji imaju ukorenjenu, duboku istoriju i prošlost, kao i obalama koje podsećaju na perfektno izrezbarene Mikelanđelove skulpture – Italija predstavlja pravo utočište za odmor, relaksaciju ali i zanimljivu avanturu.

Kako biste doživeli ovu zemlju u pravom svetlu, upoznali sebe i naučili nešto novo, ključno je da zadržite vedar i optimističan duh, prirodnu radoznalost i maksimalno se opustite i prihvatite izazove.

Kako bismo vam pojasnili o čemu se tačno radi, izdvojili smo 5 razloga zašto treba da posetite Italiju (što pre)!

Naučićete kako da živite slobodno

Ponekad se čini da Italija sama programira vreme po kome ona funkcioniše, što može biti izrazito frustitrajuće za turiste koji žele da se drže plana putovanja. Ali uvek u svemu postoji dobra strana, a u ovom slučaju Italija nas podseća da ne treba uvek da kontrolišemo sve što nas okružuje i da je nekada bolje da živimo malo opuštenije, bez plana ili očekivanja.

Oslobodićete se straha i neprijatnosti

Za razliku od stranog jezika u drugim evropskim zemljama, izgovaranje nekoliko ključnih italijanskih fraza može oduševiti čak i najmrzovoljnije trgovce. Pošto se italijanski retko govori van granica zemlje, lokalno stanovništvo će pozitivno reagovati na turistu koji se ljubazno pozdravi, obrati ili zamoli za uslugu.

Čak i vaši najbolje i najpreciznije osmišljeni planovi će se u nekom trenutku promeniti u Italiji. I to je sasvim u redu, kada odmah prihvatite tu činjenicu. Dakle spremite se da raspored autobusa neće imati smisla, dok će restoran jednostavno odlučiti da otvori (zatvori) u neko drugo vreme, van propisanog.

Može se čak desiti da čekate u redu da preuzmete karte za voz do Milana, koje ste rezervisali tri meseca ranije dok shvatate da ljudi ispred vas takođe čekaju da uzmu karte, zato što je to poslednji voz koji staje na stanicu toga dana.

Vaš italijanski može biti veoma loš, ali verujte nam da će bilo kakav pokušaj sigurno biti dočekan sa zahvalnim izrazom lica, osmehom i možda blagom korekcijom. Upravo to će vas naučiti da treba da se oslobodite straha i stida, i upustite se u slobodnu komunikaciju sa radosnim, energičnim Italijanima. Verujte nam da ćete uživati u tome.

Zapamtite da vam ponekad nije potreban luksuz kako biste uživali u putovanju: novčić koji zaranja na dno fontane, red limunovog drveta koje vas prati tokom popodnevne šetnje, ili treperanje svetiljke dok sedite na klupi na trgu…

Italija pruža obilje lepota koje možete iskusiti svim svojim čulima. Kada se fokusirate na njih, shvatićete da vam je samo malo potrebno da biste se osećali srećno i ispunjeno.

Naučićete da volite jednostavne stvari

Ako niste odvojili pet minuta da uživate u grizu mozzarelle di bufala (mocarela iz mediteranskog ulja sa svežim biberom), onda mnogo toga propuštate. Poznata italijanska kuhinja se bazira na posebnom bogatstvu ukusa i začina, koji se dobijaju od najjednostavnijih sastojaka…

Videćete istoriju novim očima

Dok obilazite muzeje, vrtove, palate ili mala italijanska sela, imaćete priliku da bolje upoznate Italiju ali i bogatu istoriju ove zemlje. Dovoljno je da se upustite u šetnju kaldrmisanim ulicama u kojima ćete zastati da kupite namirnice, sačekati taksi ili pronaći neki antikvitet na obližnoj tezgi… Upravo će vas lagano koračanje kroz skrivene ulice sprovesti kroz drugo vreme i vratiti u daleku prošlost.

Italija nam daje priliku da se izbliza divimo svim divnim i vrednim stvarima koje su prethodni vekovi ostavili za sobom, ali nas i uči da cenimo tradiciju, umetnost i poštujemo drugačiju kulturu.

Uživaćete u svakom momentu

Ko želi da surfuje internetom kada planinari na Lattariju, iznad Amalfi rivijere? Ili kada plovi brodom na jezeru Como? Prelepa, živopisna priroda, bogat životinjski svet i fantastične kulturne, gastro i zabavne manifestacije će zadržati punu vašu pažnju tako da ćete poželeti da se opustite i uživate u svim njenim čarima, plašeći se da nešto ne propustite.

Ukratko, shvatićete da je život poprilično jednostavan, kako u Italiji, tako i bilo gde drugo u svetu. Ješćete dobro, volećete ludo i počećete da primenjujete poznatu mantru Italijana:

Život treba živeti u skladu sa maksimom „Carpe diem“ (Iskoristi dan).

Izvor:Elle.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter