PRONAĐENI SREDNJEVEKOVNI GRADOVI: Zapanjiće vas otkriveni ostaci imperije iz 12. veka

 

Arheolozi su u Kambodži otkrili srednjevekovne gradove koji nisu bili zabeleženi u dokumentima i istorijskim priručnicima.

Srednjevekovni gradovi su otkriveni nedaleko od Angkor Vata — džinovskog hinduističkog kompleksa hramova na severozapadu Kambodže. U tu svrhu, naučnici su koristili savremenu lasersku tehnologiju LIDAR. Iz helikoptera su skenirali mesto i projektovali trodimenzionalni tipografski model onoga što bi se moglo nalaziti ispod šume za arheološku analizu.

Radi se o ostacima zgrada koje su od očiju bile sakrivene pod zemljom jedne od najvećih imperija 12. veka.

Ekipa arheologa je pronašla čitave nove gradove sa razvijenim sistemom vodosnabdevanja izgrađenim stotinama godina pre nego što je ta tehnologija postala poznata u regionu. Ne znamo ko su ljudi koji su tu živeli i šta je izazvalo njihov krah, međutim oni su očigledno povezani sa sa ostacima kompleksa hramova Kmerske imperije“, navodi se u video-reportaži arheologa, objavljenoj u „Gardijanu“.

 

 

Podatke o svom otkriću arheolog doktor Demijan Evans će u ponedeljak objaviti u magazinu „Arheolška nauka“ i predstaviće referat u Kraljevskom geografskom društvu u Londonu.

U oblasti Angkor u Kambodži, koja je bila centar Kmerske imperije, sačuvani su ostaci mnogobrojnih hramova, uključujući Angkor Vat, koji se nalazi na Uneskovom spisku Svetske kulturne baštine.

 

Izvor: Sputnik
Foto: Twitter/ Tipturizam 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro