Izvor:
28.07.2017 u 12:23
0

AKO DANAS KREĆETE NA PUT, OVO MORATE DA ZNATE: Očekuju se gužve na granicama, evo kako možete da ih izbegnete!

I ovog vikenda na graničnim prelazima i putevima širom Srbije očekuju se velike gužve. Šta sve treba da znate ako danas ili naredna dva dana krećete na put – ovi saveti vam mogu pomoći da sa što manje stresa dođete do odredišta.

Kada su najveće gužve

Važno je da znate da su petkom i subotom gužve veće ka ulasku u zemlju, dok je nedeljom gužva pri izlasku, ali treba uzeti u obzir da Makedonci 2. avgusta slave Ilindan i tada kreću ka Grčkoj, te se očekuju veći zastoji. Osim toga, najveće gužve su 1. i 15. u mesecu, kada su smene turista, kao i u vreme praznika.

Mirko Alvirović savetuje vozače da izbegavaju velike granične prelaze, ali i da se redovno odmaraju i piju dosta tečnosti.

Koje je idealno vreme da budete na granici

– Kao po pravilu, gužve na prelazima su u ranim jutarnjim časovima ili tokom večeri, ali u vreme sezone se ne može ništa tvrditi. Nije loše biti na prelazu u oko 13, 14 časova – savetuje Alvirović.

Strategija za izbegavanje gužvi

On objašnjava da se gužve na prelazu Preševo mogu izbeći kod Vranja ili kod Prokuplja, gde posle treba voziti ka Prohoru Pčinjskom.

– Po ulasku u Makedoniju vratićete se na glavni put kod Kumanova. Dobra opcija je i koristiti granični prelaz Dojran. Do njega se dolazi tako što se sa autoputa Skoplje-Đevđelija isključite na odvajanju za Valandovo i Strumicu kod sela Udovo – savetuje Alvirović.

Kanjon Morače za izbegavanje

On još kaže da pri odlasku u Crnu Goru ne treba ići kanjonom Morače.

– Kada se ide u Crnu Goru svi idu ka kanjonu Morače, a osim gužve, on je opterećenje za vozače zbog krivina i mnogobrojnih tunela, pa je dobro koristiti prelaz Jabuka. To je mali prelaz i moguće su gužve, ali znatno manje nego na Brodarevu, gde je haos. Ako idete u Herceg Novi nije loše ići preko Trebinja – savetuje on.

Kako ka Bugarskoj, Grčkoj i Hrvatskoj

Ka Bugarskoj Alvirović savetuje put preko Vlasine, tamo su prelazi Strezimitovce i Ribarce koji jesu mali, ali ne bi trebalo da ima gužve kao na Gradini.

– Pre ulaska u Grčku uvek kažem vozačima da idu na prelaz Niki jer se dešavalo da u sezoni ne bude nijedno vozilo, a put je sličan našoj Ibarskoj magistrali. Evzoni na ulazu u Grčku definitivno treba izbegavati – kaže Alvirović.

Smena carinika

On joši dodaje da je moguće zadesiti se na granici kada je smena carinika koja traje oko pola sata. Na Evzoniju je ta smena oko šest sati ujutru po srpskom, odnosno u sedam sati po grčkom vremenu.

Kada je u pitanju Hrvatska, alternativa za Batrovce je Šid.

Poslednje provere pred put

Pre svakog odlaska na put obavezno je proveriti ispravnost automobila i druge opreme koju je obavezno imati kako bi bili sigurni za volanom, savetuju iz AMSS-a. Osim toga, važno je isplanirati put i istražiti na kojim mestima je moguć odmor, imajući u vidu da su velike vrućine koje nepovoljno utiču na refleks, pospanost i pad koncentracije vozača. Vrlo je bitno da prva pomoć koju imate u automobilu bude funkcionalna u celosti, protivpožarni aparat, kao i ostala obavezna oprema.

Tokom puta

Gotovo svako u svom vozilu koristi klima uređaj, ali je malo onih koji znaju da razlika između spoljašnje temperature i one unutar vozila ne sme biti veća od sedam stepeni, kažu iz AMSS i Agencije za bezbednost saobraćaja.

Imajući u vidu prognozirane visoke temperature, savetuje se da vozači uzimaju dosta tečnosti i prave pauze na svakih 200 kilometara i to u trajanju od 15 do 30 minuta, kako ne bi došlo do nezgoda.

Vodite računa da u kolima imate dovoljne zalihe vode, sokova i hrane, u slučaju da više sati morate da provedete u mestu zbog gužvi.

Dete u kolima, nervoza u najavi

Ako na put idete sa decom, dobro bi bilo da u vozilu postoji još jedna osoba koja će voditi računa o njemu, jer bi za vozača to bilo opterećujuće. Nina Racić, psiholog kaže da je dugačak put stresan sam po sebi i za odrasle, te da je moguće da će dete postati nervozno. Naročito ako satima budete zarobljeni na granici.

Dobro bi bilo zaokupirati pažnju deteta nekom igračkom, a pošto telefoni i tableti postaju neizostavna igračka sa kojom deca barataju, ne bi bilo loše tokom puta pustiti im da nešto gledaju ili igraju igricu. Ne treba im menjati ustaljen ritam, pa ukoliko je to moguće treba jesti u isto vreme kada i kod kuće, a posle toga se može očekivati da će ono da zaspi – savetuje psiholog i još dodaje da je pravljenje pauze tokom puta veoma bitno kako bi se dete istrčalo ili poigralo napolju.

Izvor:Blic.rs
Foto:Twitter/InSerbiaNetwork

    PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

    Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

    Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

    Ostavite komentar

    Unesite pojam i stisnite enter