Izvor:
15.08.2017 u 23:35
0

ČAK JE I PANČEVO GIGANT ZA NJIH: 3 najmanje države na svetu!

Na svetu postoji 195 suverenih država, a neke od njih su toliko male da je prestonica Srbije, Beograd, u odnosu na njih gigant i po površini i po broju stanovnika.

Naš glavni grad sa površinom od 3.227 kvadratnih kilometara i skoro dva miliona stanovnika je pravi-pravcati megalopolis u odnosu na države sa našeg spiska. Čak je i, recimo, Pančevo sa 759 km² mnogo veće od ukupne površine svih pet država.

A od njih pet, čak tri se nalaze u Evropi. Neke od njih su bogate, neke i ne toliko, ali su veoma zanimljive za svakoga ko ih poseti.

Nauru, 21 km²

Nalazi se istočno od Australije i najmanja je ostrvska država na svetu. Tokom osamdesetih godina prošlog veka tu su pronađena nalazišta fosfata, ali je sada sklonjena sa radara turista.

Jedina je zemlja sveta koja nema zvaničnu prestonicu, a čak 90 odsto stanovništva radi u državnoj službi. Nauru je poznat i kao zemlja sa najvećim procentom gojaznih osoba, a zbog toga veliki broj ljudi boluje od dijabetesa tipa 2.

Monako, 2 km²

Smešten na francuskoj rivijeri, Monako je država sa najvećim brojem milionera i milijardera po glavi stanovnika na svetu. Jedna neobičnost u vezi sa ovom zemljom na jugu Francuske glasi da većina stanovništva zapravo nije rođena u Monaku.

Luksuznosti prilikom pominjanja Monaka doprinele su kockarnice i najskuplje jahte koje su baš tu ukotvljene, što je prava meka za bogate pripadnike svetskog džet-seta.

Sa brojem stanovnika od oko 36 hiljada, Monako je najgušće naseljena zemlja na planeti. Čuvena je i po trci Formule 1 koja prolazi ulicama.

Vatikan, 0,44 km²

Vatikan se celom svojom površinom nalazi u Rimu i sedište je Katoličke crkve. Iako se ovde nalazi najveća crkva na svetu, odnosno bazilika Svetog Petra, Vatikan je toliko mali da ne poseduje nijednu zasebnu adresu.

S obzirom na to da zvanično ne poseduje nijednog stanovnika, prihod dolazi od dobrovoljnih donacija od preko milijardu pripadnika Rimokatoličke crkve.

U Vatikanu se kao zvanični jezici koriste italijanski i latinski, porez ne postoji, a čuvena švajcarska garda služi kao obezbeđenje Pape. Zanimljivo je da se latinski jezik nalazi čak i na bankomatima.

Izvor: Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter