Izvor:
25.10.2017 u 17:43
0

TURISTIČKE ATRAKCIJE: Najinteresantnije činjenice o njima, i zbog čega su toliko posećene!

Poznate turističke destinacije oduševljavaju putnike širom svieta, te svake godine privlače ogroman broj turista. Iako se pre putovanja turisti dobro raspitaju o svim znamenitostima koje mogu posetiti u određenom gradu ili državi, ipak postoje određene specifičnosti kod svake atrakcije koje lokalni vodiči zaborave da napomenu prilikom obilazaka.

Zbog toga vam u nastavku teksta predstavljamo neke od najinteresantnijih činjenica o najpoznatijim turističkim atrakcijama širom sveta.

1. Empajer Stejt Bilding

Empajer Stejt Bilding, jednu od najpoznatijih zgrada u Njujorku, gradilo je 3.400 radnika, koji su nedeljno u proseku radili nešto više od četiri sprata. Zato nije ni čudo da je trebalo 450 dana da bude završena. Zgrada je visoka oko 381 metar i sve do 1972. godine je važila je za najvišu zgradu na svetu. Inače, njena izgradnja je koštala više od 40 miliona dolara, dok današnja vrednost zgrade dostiže neverovatnih 637 miliona dolara. Zanimljivo je da zgrada ima sopstveni poštanski broj – 10118, a vrh zgrade je originalno je bio namenjen “parkiranju” cepelina. Inače, Empajer Stejt Bilding nema 102, već 103 sprata, ali je najviši sprat tajni i otvoren samo za VIP goste. Sam vrh zgrade munja pogodi više od 100 puta godišnje.

2. Ajfelova kula

Simbol Pariza i jedna od najposećenijih atrakcija na svetu – Ajfelova kula, građena je dve godine, a konačni dizajn uključuje čak 18.000 komada gvožđa i neverovatnih 2.5 miliona nitni. Ipak, malo ko zna da je prvobitni plan podrazumijevao da se kula nakon 20 godina od njenog montiranja sruši, ali su gradski čelnici na kraju ipak odlučili da je zadrže jer je predstavljala značajnu radio-televizijsku stanicu. Ovo zdanje danas osim što privlači na milione turista širom svijeta, predstavlja i radno mesto za više od 600 Parižana.

3. Tadž Mahal

Za izgradnju čuvenog mauzoleja Tadž Mahal, bilo je potrebno čak 22.000 ljudi, 1.000 slonova, 28 različitih sorti polu-dragog i dragog kamenja i 17 godina. Tadž Mahal je nadaleko poznat po svojoj savršenoj simetriji, a u zavisnosti od doba dana, ovaj mauzolej je uvek druge boje. Mnoge legende se vezuju za njegovu izgradnju, pa tako jedna od njih kaže da je Šah Džahan obećao Mumtaz, u njenim poslednjim trenucima života, da će izgraditi najepši spomenik na svetu u čast sećanja na nju. Pa čak i da je radnicima sejkao prste i ruke kako više nikada ne bi mogli da sagrade sličnu građevinu. Na suprotnoj strani reke Šah Džahan je navodno planirao da izgradi identičnu građevinu od crnog mermera.

4. Fontana di Trevi

Svima je dobro poznata legenda da bacanje novčića preko levog ramena u fontanu di Trevi u Rimu znači ponovni dolazak u večni grad. Vođeni ovim verovanjem, turisti svakog dana ubaciju na hiljade kovanica različitih boja i oblika u ogromnu baroknu fontanu, te ona dnevno „zarađuje“ i do 3.000 eura, što na godišnjem nivou iznosi oko 1.26 miliona dolara! Sav ubačeni novac se svake noći prikuplja iz fontane i donira u dobrotvorne svrhe, a novčana pomoć dospeva u više od 200 zemalja širom sveta.

5. Sagrada Familia

Sagrada familija je najpoznatija građevina u Barseloni i predstavlja remek-delo čuvenoh arhitekte Antonija Gaudija. Kamen temeljac za ovu crkvu postavljen je još davne 1882. godine i zanimljivo je da do današnjeg dana nije završena. Najveći doprinos njenom izgledu dao je upravo Gaudi koji je na njoj radio blizu 40 godina, te je za života uspio da završi samo jedan od 18 tornjeva po kojima je katedrala tako prepoznatljiva i vidljiva iz mnogih delova grada. Upravo zbog činjenice da se simbol Barselone gradi u kontinuitetu više od 130 godina, mnogi je zovu „katedrala nedovršene arhitektonske simfonije“. Predviđanja su da će ovo arhitektonsko remek delo biti završeno tek oko 2025. godine.

6. Kip Slobode

Statua Kipa Slobode predstavlja jedan od najupečatljivijih simbola Sjedinjenih američkih država i nalazi se u Njujorku. Čuveni kip je napravljen u Francuskoj i predstavlja poklon ove zemlje Americi iz 1886. godine. Statua je do svog konačnog odredišta je transportovana brodom, rastavljena na 350 delova. Ženska figura statue predstavlja rimsku boginju slobode Libertas, dok je lice statue modelovano je prema licu skulptorove majke, Šarlote. O njenoj veličini najbolje svedoči pretpostavka da kada bi statua nosila cipele, njen broj bi bio 7.801.

7. Ermitaž

Ermitaž je jedan od najvećih i najlepših muzeja na svetu i nalazi se u ruskoj prestonici culture – Sankt Peterburgu. Sa više od tri miliona primeraka u svojoj kolekciji, među kojima se nalaze i dela Mikelanđela, Leonarda da Vinčija, Rubensa, Rembranta, Van Goga i Pikasa, procenjuje se da bi jednom posetiocu trebalo oko 11 godina da obiđe celi muzej, ukoliko bi se na svakom izloženom predmetu zadržao samo jedan minut. Ovaj muzej je specifičan i po tome što u njemu “radi” oko 60 mačaka, čije je osnovno zaduženje da prostorije svih zgrada muzeja čuvaju od glodara.

8. Krivi toranj u Pizi

Krivi toranj u Pizi definitivno spada u red najposjećenijih turističkih atrakcija na svetu. Devedesetih godina prošlog vieka toranj je bio zatvoren za posetioce jer se previše iskrivio, te je bezbednost turista bila ugrožena. Kako je u pitanju jedna od najvećih turističkih atrakcija Italije, odmah je započeta akcija spašavanja koja je trajala preko deset godina. Akcijom je rukovodio arhitekta Mikele Jamiolkovski, koji je uspio da sa svojim timom toranj vrati u položaj koji je imao 1838. godine, a cela operacija koštala je preko pedeset miliona nemačkih maraka. Toranj je od 2001. godine ponovo otvoren za posetioce, a od tada, pa sve do 2013. godine je povratio skoro 2,54 centimetra svog nagiba.

Izvor: Nezavisne.com
Foto: Wikipedia, Arhiva,

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter