Izvor:
10.11.2017 u 16:00
0

LJUBITELJ STE DŽEZA: Ove gradove obavezno posetite! (video)

Džez je jedan od muzičkih žanrova koje ili volite ili ne volite, a neki čak vole da kažu kako je samo stvar u vezi s tim da li ga razumete ili ne.

Naravno, na prvom mestu je svetska prestonica džeza – Nju Orleans, grad koji slavi džez u svim njegovim oblicima, uključujući soul, gospel i mnoge druge.

Osim što je taj grad mesto rođenja jednog od najvećih džez muzičara svih vremena – Luja Armstronga, Nju Orleans bukvalno živi džez, te je sasvim normalno da ga čujete kuda god da krenete u lokalnim brijačnicama, barovima i klubovima.

Naravno, ne može se preskočiti ni Njujork. Dovoljno je reći da je u pitanju grad u kojem se nalazi neponovljivi Brodvej sa svojim sjajnim mjuziklima.

Džez je u ovom gradu uglavnom odlazio u područje bluza, a poznat je i po velikim bendovima koji su razvili sving, nešto bržu muziku uz koju se moglo fino plesati.

Poznavaocima džeza svakako na ovoj muzičkoj mapi ne bi promakla ni Havana.

Kad je reč o Kubi, džez potiče kao mešavina salse, timbe i rumbe, a može se čuti skoro na svakom koraku.

Muzika je za Kubance nešto kao lek, koji svakodnevno treba uzimati, i to u više navrata.

Pariz je svoju džez priču započeo negde tokom Prvog svetskog rata, kad ga je lokalno stanovništvo upoznalo preko afroameričkih vojnika.

Po završetku rata, mnogi su američki muzičari odlučili da se trajno nasele u francusku prestonicu i upravo je taj period obeležen kao vreme u kom je džez u Parizu dostigao svoj vrhunac.

Otvoreni su mnogi džez klubovi i barovi koji uspešno posluju i danas.

I za kraj, malo iznenađenje. Koliko god to možda ne biste očekivali, Japanci mnogo vole džez.

Veza između Japana i džeza nikad nije u potpunosti objašnjena, a nagađa se da je sve počelo dvadesetih godina prošlog veka kad su ga slušali američki vojnici na Filipinima.

Ako volite džez, savet je i preporuka da nikako ne propustite da čujete jedinstveni stil koji je nastao u ovoj predivnoj zemlji. Džez klubovi u Tokiju baš i nisu na svakom koraku, ali oni koji postoje su više nego upečatljivi i nezaboravni.

Izvor: B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter