Izvor:
02.12.2017 u 22:29
0

NAJSREĆNIJI GRAD NA SVETU: Oranž Siti američki san za srećan život!

Orandž Siti u američkoj saveznoj državi Ajovi smatra se jednim od najsrećnijih gradića u SAD.

Magazin Njujorker u svojem poslednjem broju ističe da je reč o gradu u kojem američki san zaista nastavlja da živi.

Gradić se prostire na oko 10 kvadratnih kilometara, broji oko 6.000 stanovnika, a osnovali su ga holandski imigranti 1870. godine.

Zato ne čudi što njegovom panoramom dominiraju zgrade s prepoznatljivim uticajem holandske arhitekture, i što meštani svake godine održavaju tradicionalni festival lala.

Za razliku od brojnih malih gradova u Americi, u kojima mladi ne mogu da dočekaju da završe školu i pobegnu, iz Orandža niko ne želi da se iseli.

Naprotiv, istraživanje profesora sa univerziteta Stenford i Harvard pokazalo je da je ovo mesto savršeno za odgajanje dece.

Čak 98 odsto populacije završilo je srednju školu, a nezaposlenost iznosi samo 2 odsto.

U gradiću postoji 16 crkava, a gradske vlasti posvećuju izuzetnu pažnju širenju tolerancije i različitosti bez obzira na rasu, obrazovanje ili finansijsku situaciju.

Tu se nalazi i univerzitet Nortvestern u kojem višu stručnu spremu traži oko 1.200 osoba.

Reč je i o povoljnom mjestu za život. Prosečna godišnja primanja u ovom gradiću iznose oko 60.000 dolara, dok se za kuću s tri ili četiri sobe traži "pristupačna“ cena od 160.000 dolara.

Sedmina stanovništva zaposlena je u sedištu poznate prodavnice boja "Diamond Vogel Paints & Old Masters", kao i u nekoliko zdravstvenih organizacija.

U čemu je njihova tajna?

Stanovnici Orange Cityja imaju snažan osećaj pripadnosti. Retko ko se seli odatle, a oni koji odu, vrate se u gradić kada odluče da je vreme za djecu.

"Ovde imate osećaj da ste povezani s drugima, da pripadate negde," kaže lokalno stanovništvo.

"A to je nešto što novac ne može da kupi", saglasni su oni.

B92.net
Foto: Wikipedia/Instagram

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter