parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

NJIH USKORO NEĆEMO MOĆI DA OBILAZIMO: Gradovi koji prete da budu druga Venecija!

Iako je lepo biti turista i posećivati strane gradove, pojedina mesta poput Venecije odavno su postala prenaseljena. Pogledajte kojim gradovima još preti ista situacija.

Problem "viška“ turista, koji je poslednjih godina najviše pogodio Barselonu i Veneciju, u sledećim godinama mogli bi da osete i drugi gradovi, a potencijalno najugorženijim smatraju se Lisabon, Prag i Marakeš. 

U pitanju su podaci Svetskog saveta za turizam i putovanja (WTTC), koji je savetovao ugroženima promenu turističke politike kako ne bi došlo do "turizmofobije", koja se ove godine pokazala u već spomenutoj Veneciji i Barseloni. 

WTTC je poručio da preveliki broj dolazaka može da prouzrokuje nastanak mnogih problema, a jedan od njih je selidba domaćeg stanovništva. To se najbolje vidi na primeru Venecije, čiji se broj stanovnika u poslednjih 30 godina prepolovio. Takođe, mnogim mestima teško je uopšte pristupiti, pa je skoro nemoguće na pravi način uživati u Mona Lizi ili Sikstinskoj kapeli. 

S druge strane, pojedini turisti ne znaju kako da se ponašaju, pa je tako spomenik kmerske kulture Angkor Vat procvatom turizma doživeo i "povrede", s obzirom na to da su određeni turisti smatrali dobrom idejom ispisivanje grafita po njemu. 

Kako bi se stvari bar donekle promenile, WTTC poručuje da bi trebalo ograničiti ulazak na pojedina istorijski važna mesta (pećina Lasko, Uluru), ali i reklamirati ona manje poznata, a i te kako vredna. 

Turizam je u punom zamahu, putovanja su sve češća, tako da, ukoliko se u budućnosti nešto ne promeni, pojedina mesta i gradove biće skoro nemoguće obilaziti i doživeti ih u punom sjaju.

 

B92.net
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30 Dobro jutro Srbijo
07:55 Vesti
08:00 TOP - SHOP
08:15 Dobro jutro Srbijo
10:40 PINK
10:55 Vesti
11:00 Parovi Jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Parovi Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:10 Parovi Jutarnja kafica
14:00 Beni Afet serija
14:55 Parovi - Live
16:15 Posle rucka
17:30 Telemaster
18:05 Kviz: Naslovna strana
18:35 UPOZNAJTE PAROVE
21:00 Parovi Nominacije
02:30 Parovi - Live