Izvor:
14.02.2018 u 14:30
0

LEKOVITA SRPSKA PLANINA: Boravak na njoj leči bronthitis i astmu a jača i imunitet! (VIDEO)

Planina je poznata i po čestim izvorima čiste vode, a raznovrsnost i bogatstvo biljnog i životinjskog sveta je još jedna njena karakteristika.

Planina Javor nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, na tromeđi između opština Nova Varoš, Ivanjica i Sjenica. Na istoku se Javor naslanja na obronke Golije, a na zapadu se graniči sa krečnjačkim masivom Murtenice. Nadmorska visina Javora se kreće između 1.300 i 1.350 metara.

Planina Javor jedna je od najlekovitijih u Srbiji. Poznata je po lekovitosti za razne bolesti –anemije, hroničnih respiratornih oboljenja, bronhitisa, astme, emfizema. Pogodna je i za podizanje opšteg stanja imuniteta. Prema legendi, pravo sa Kosovskog boja na planinu je došao ranjeni Jugović da vida rane…

Vasilin vrh (1.519 m) je najviši vrh Javora, ispod koga se nalazi spomenik majoru Iliću – junaku Javorskog rata. Narod ovog kraja je 1907. godine podigao najlepši spomenik i pesmom kroz sabore i svetkovine pronosi slavu javorskih junaka i majora Mihaila Ilića, Jagodinca, komandanta Druge užičke brigade.

Sve do balkanskog rata (1912.) tu se nalazila srpsko-turska granica. Na Kušićima, u podnožje planine je Karađorđe od 1806—1809, sa svojim ustanicima gradio jaka utvrđenja i šančeve, koji se još uvek prepoznaju i danas ih zovu Karađorđevi šančevi. Selo Kušici – 12 km od Javora prema Ivanjici je danas vrlo interesantno mesto za turiste, zbog idealne nadmorske visine oko 1.000 m, borove šume, koncentracije jona i ruže vetrova i kao takvi predstavljaju pogodno mesto za lečenje bronhitisa i astme.

Ivanjički kraj kome pripada i planina Javor je zanimljiv i zbog prirodnih lepota. Raznovrsnost i bogatstvo biljnog i životinjskog sveta je još jedna od karakteristika. Šume obiluju bukvom, smrčom, hrastom, kao i vrbom, topolom, javorom i brezom… U podnožju planine Javor se nalazi reka Uvac, koja se uliva u reku Lim.

Planina je poznata i po čestim izvorima čiste vode. Tu su kraški izvori – vrela (Korićansko, Štitkovačko, Trudovačko) i reka ponornica – Kalipoljska reka. Od mnogobrojnih izvora formirali su se brojni potočići, potoci i rečice: Tisovica, Bradića reka, Nošnica, Studena reka, Radevska reka, Lug, Duboki potok, Kladnica… Sve ove reke odlikuju se besprekorno čistom i bistrom vodom, prve klase, bogate pastrmkom i drugom ribom, a okružene su raznovrsnim oblicima reljefa i raznovrsnom florom pa su veoma interesantne za posetioce.

O posebnosti i lekovitosti planine Javor govori i jedna stara legenda. Legenda kaže da je ranjeniBoško Jugović sa Kosova polja krenuo na Javor da vida rane. Znao je da ova planina svojim bistrim izvorima i lekovitim travama leči i najveće bolesti. Putovao je dugo na svom vrancu. Stigao je do jednog brda iznad Ivanjice gde su mu dugo lečili rane travama i melemima, ali ne beše mu spasa. Legenda kaže da je tu i umro i da je na tom mestu sahranjen. Mnogo vekova kasnije tu je podignuta crkva pod hladom devet stoletnih hrastova koje je posadio narod ovog kraja u spomen na sve Jugoviće.

Postoji veliki broj narodnih pesama koje su opevale planinu Javor. Jedne od najpoznatijih narodnih-muzičkih dela, koje pevaju ovoj planini su: "Oj livado rosna travo Javore" i "Pod Javorom selo što je".

Kurir-stil.rs
Foto: Youtube-printscreen/Youtube

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter