LISTA NAJSKUPLJIH GRADOVA SVETA: Singapur na prvom mestu, a Njujork ni na tri prva mesta! (foto)

 

Azijski gradovi skupi su kada je u pitanju hrana, a evropski u kategorijama pomoći u kući, lične nege, rekreacije i zabave.

 

Singapur je zbog ogromnih troškova za vlasnike automobila potvrdio poziciju najskupljeg grada na svetu petu godinu zaredom, pokazalo je istraživanje Economist Intelligence Unita (EIU).

Azijski finansijski centar upravo je zbog kontrole vlasništva nad vozilima, to jest visokih cena vozila kao i potvrdu o pravu an posedovanje automobila smanjio zagađenost i saobraćajne gužve uobičajene za azijske gradove. To ga je postavilo na poziciju nasjskupljeg grada na svetu jer potvrda košta 50.000 američkih dolara dok običan putnički automobil košta oko 100.000 singapurskih dolara.

Iako postoje i određene pogodnosti stanovanja, kao što su povoljne usluge pomoći u kući ovaj grad je i dalje najskuplje mesto na svetu kada je u pitanju kupovina i vlasništvo nad automobilom.

 

 

Drugo mesto dele Pariz i Cirih, četvrto je pripalo Hong Kongu, a Oslo je peti najskuplji grad. Šesto mesto dele Seul i Ženeva, na osmom je Kopenhagen, a deveto i deseto pripala su Tel Avivu i Sidneju.

 

 

Ono što je sve iznenadilo je da se Tokio i Njujork nisu našli na listi najskupljih gradova posle mnogo godina boravka na istoj. Važan razlog promena na listi bile su fluktuacije kurseva valuta, pa zbog slabijeg američkog dolara među najskupljima nema američkih gradova.

Među najjeftinijim gradovima za život su Damask, Karakas, Lagos i Karači.

Telegraf
Foto: Arhiva 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost