VREME ZA GODIŠNJI ODMOR: Evo šta lični prtljag uključuje, a šta ne!

Ako ne želite da letovanje provedete na granici, vodite računa o onome što nosite sa sobom.

Vreme godišnjih odmora uskoro počinje, što za jedan broj sugrađana znači i odlazak u inostranstvo. Svi koji se spremaju da ovog leta krenu na letovanje, trebalo bi da znaju šta je dozvoljeno, a šta nije dozvoljeno da se iznese iz naše i unese u neku drugu zemlju.

Kao ne bi došlo do situacija zaplene robe na graničnim prelazima, čije prenošenje preko granice nije dozvoljeno, Uprava carina Srbije je na svom zvaničnom portalu objavila je podatke o tome šta lični prtljag uključuje, a šta ne.

Ova informacija se odnosi na zemlje koje su najčešća destinacija turista iz Srbije u letnjem periodu, a to su: Grčka, Crna Gora, Turska, Hrvatska, Bugarska, Bosna i Hercegovina.

Lični prtljag

Lični prtljag je oslobođen od plaćanja uvoznih dažbina i pod njim se podrazumeva roba (u razumnoj količini) za ličnu upotrebu koja je putniku neophodna za vreme njegovog putovanja (obuća, odeća, higijenske potrepštine itd.). Vrsta i količina robe u u ličnom prtljagu mora biti nekomercijalne prirode.

S obzirom da je Grčka članica EU, primenjuje se evropska regulativa, prema kojoj je dozvoljen prenos robe iz trećih zemalja za lične potrebe putnika (nekomercijalna roba) bez naplate carine i PDV-a do vrednosti 300 evra po putniku, a u vazdušnom i pomorskom saobraćaju do 430 evra. Putnici mlađi od 15 godina, oslobođeni su plaćanja uvoznih dažbina na prtljag čija ukupna vrednost ne prelazi vrednost od 150 evra.

Akcizna roba (duvan, alkohol)

U vazdušnom i pomorskom saobraćaju dozvoljeno je od duvanskih prerađevina nositi:

200 cigareta ili 100 cigarilosa (težine do 3 grama po komadu) ili 50 cigara ili 250 grama duvana za pušenje

U drumskom saobraćaju dozvoljeno je od duvanskih prerađevina nositi:

40 cigareta ili 20 cigarilosa (težine do 3 grama po komadu) ili 10 cigara ili 50 grama duvana za pušenje

Lica starija od 17 godina u ličnom prtljagu mogu preneti:

1 litar alkoholnog pića sa udelom alkohola većim od  22% vol. ili 2 litra alkoholnog pića sa udelom alkohola manjim od  22% vol. ili 4 litra vina ili 12 litara piva.

Hrana

Nije dozvoljen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU, a dozvoljeno je sa sobom poneti do 2 kg mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe ili hrane za posebne potrebe, kao i do 2 kg hrane za kućne ljubimce.

Unos životinja

Vaš ljubimac treba da poseduje elektronski čip (mikročip) shodno ISO 11784 ili 11785. Treba da je vakcinisan protiv besnila i da poseduje lekarsko uverenje, koje potvrđuje da svrha putovanja nije trgovina životinjama, shodno pravilniku (EU) broj 998/2003.

Unos bilja, semena i sadnog materijala

Mogu se uneti male količine bilja i biljnih proizvoda (sveže voće i povrće do 5 kg, buket cveća, originalno pakovanje semena do 100 grama i sl.) i u tom slučaju fitosanitarni pregled neće biti neophodan.

Unos divljih vrsta

Prekogranični promet i trgovina divljim vrstama, u skladu je sa Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka CITES. Unost takvih vrsta moguć je samo uz podnošenje carinskom službeniku na graničnom prelazu odgovarajuće dozvole  ili potvrde nadležnog tela.

Unos lekova

Unošenje gotovih lekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama neophodnim za uobičajenu terapiju i to uz posedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prepis istorije bolesti, potvrda lekara).

Unos i iznos novca

Na temelju Uredbe Evropske komisije 1889/2005 o kontroli gotovine prilikom ulaska i izlaska sa područija EU, putnici su obavezni da prilikom ulaska ili izlaska prijave carinskoj službi gotovinu koju nose sa sobom i to u iznosu od 10.000 evra ili više (odnosno u protivvrednosti tog iznosa u drugim valutama ili drugim sredstvima plaćanja, kao što su na primer čekovi).

 

Telegraf.rs
Foto: Arhiva

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost