POČINJE TURISTIČKA SEZONA: Krećete ovog vikenda na more? Ovo morate da uradite!

Počinje turistička sezona! Mnogi će ovih dana krenuti put mora, a ove stvari svakako bi trebalo da znate pre nego što sednete u automobil.

Početak juna nagoveštava početak letenje turističke sezone i period kada se mnogo više putuje, što može doneti veći broj vozila i pojačan intezitet saobraćaja na autoputevima i putevima koji vode ka Crnoj Gori, Makedoniji i Bugraskoj, saopštio je AMSS.

Ulazimo u period kada će temperature često prelaziti 30 podeljak, pa se zato preporučuje vozačima da pre puta prekontrolišu ispravnost svog vozila, uz češću kontrolu rashladne tečnosti, nivoa ulja u motoru i kočnom sistemu, kao i stanje rezervnog točka.

U jeku je i građevinska sezona što dodatno od vozača zahteva oprezniju vožnju na brojnim deonicama gde je zbog radova izmenjen režim odvijanja saobraćaja.

Takođe, ukoliko pravite pauze, potrudite se da ne ostavljate automobil na suncu. Nagle promene temperature mogu da vam škode i dovedu do toga da vam pozli.

Naime, velika vrućina u unutrašnjosti automobila utiče na motoriku i percepciju vozača. Pri temperaturi od 30 stepeni u kabini rizik nesreće se povećava za šest posto. Pri 32 stepena za 13 odsto, a kod ekstremnih vrućina koje su iznad 37 stepeni i za više od 33 posto.

U prevrućem automobilu vozač se brže umara i teže koncentriše, reaguje lošije, što direktno povećava rizike teških nesreća.

Zbog toga, obavezno rashladite automobil pre nego što ponovo sednete za volan.

 

Alo.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost