Izvor:
05.08.2018 u 07:16
0

SADA NEŠTO ZNAMO: Ko je izgradio čuveni Stounhendž?

Naučnici kažu da kremirani ostaci mogu da daju odgovor na pitanje koje muči svet već vekovima – ko je izgradio Stounhendž?

Ispitivanja kremiranih ostataka 25 ljudi iz neolitskog perioda, koji su sahranjeni na području Stounhendža, pokazuju da je polovina njih uopšte nije živela u blizini drevnog spomenika.

Ukupno desetoro njih potiče sa zapada Britanije, od kojih pet iz jugozapadnog Velsa, odakle je i tip kamena ugrađen u spomenik.

Ostalih 15 osoba su verovatno "lokalci" iz regija Viltšir i Stounhendž, ali i deca, ili drugi rođaci zapadnih Britanaca.

Istraživanje je predvodio belgijski naučnik Kristof Snek.

"Određene biološke informacije mogu da prežive visoke temperature (kremiranje) i zato smo uspeli da utvrdimo poreklo ostataka", rekao je.

Stounhendž se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine i jedan je od najimpresivnijih praistorijskih megalitskih spomenika na svetu kako zbog veličine tako i zbog arhitektonske sofisticiranosti. Izgrađen je u fazama od 3000. do 2300. pre nove ere.

Iako će uvek postojati debata o njegovom značenju, glavna teorija sada je da je reč o cerimonijalnom grobnom mestu ili centru za lečenje. Ipak, jedno od glavnih pitanja i dalje ostaje nerešeno – kako je ogromno kamenje uopšte dovučeno na tu lokaciju.

Kurir.rs
Foto: Youtube-printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter