Izvor:
05.08.2018 u 13:43
0

VELIKA MISTERIJA PLAVIH DIJAMANATA: Kako su nastali?!

Plavi dijamanti poput dijamanta "Nada" (Hope) teško se nalaze, a način na koji su nastali pre par milijardi godina na neki je način misterija.

Ipak, naučnici veruju da imaju odgovor na to pitanje. Oni već dugo znaju da plava boja potiče od tragova elementa bora, ali taj element se uglavnom može naći blizu površine Zemlje, a ne na dubini na kojoj dijamanti uglavnom nastaju.

Istraživači su proučavali 46 plavih dijamanata analizirajući nesavršenosti radi pronalaženja tragova za rešenje misterije.

Plavi dijamanti veoma su retki. Jedan na svakih 200.000 dijamanata plave je boje.

Dijamanti se formiraju na dubini od više stotina kilometara ispod površine Zemlje, gde je sve usijano, a pritisak je neverovatno visok.

Ispod površine Zemlje se nalazi ogromno blago od nekoliko milijardi tona dijamanta, saopštili su u julu naučnici prestižnog Insituta za tehnologiju (MIT) u američkoj saveznoj državi Masačusets.

Međutim, istraživači su upozorili da za sada ne postoji žurba da se do njih dođe jer se nalaze između 145 i 240 kilometara ispod površine planete, daleko dublje od dosadašnjih bušotina i mogućnosti tehnologije.

Izvor: kolektiv.me
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter