Izvor:
06.08.2018 u 13:38
0

NAUČITE DA POVRATITE ENERGIJU: Evo kako da se najlakše oporavite posle neprospavane noći!

Ako iz nekih razloga jednu noć ne prospavamo dobro, spavamo kraće ili gotovo uopšte ne, tokom dana možemo očekivati različite smetnje: pospanost, razdražljivost, iritabilnost, neraspoloženje kao i poremećaj pamćenja i koncentracije.

Navedene tegobe osciliraće tokom dana, u skladu sa uobičajenim ritmom promena dnevne budnosti. No ako se sledeće noći taj manjak sna nadoknadi, ne očekujemo dugoročno značajne posledice na fizičko i psihičko zdravlje.

Britanski stručnjaci, savetuju da nakon takve noći ne ostanete ležati u krevetu „još pet minuta“nakon zvonjave budilnika jer to samo odmaže. Ustanite i otvorite prozore da biste provetrili prostoriju, jer će vas to barem malo osvežiti.

Nakon ustajanja, dobro je odmah konzumirati neki obrok koji podiže energiju: voće, prirodni voćni sok ili smuti od kombinacije voća i povrća. To može biti banana, koja daje energiju, ili sok od narandže i limuna, koji sadrže vitamin C i podižu imunitet.

Doručak se nikako ne sme preskakati, jer to može dovesti do pada šećera u krvi, što će samo pogoršati loše raspoloženje i nervozu zbog manjka sna.

Važno je da doručak sadrži i ugljene hidrate, proteine, masnoće jer i zdrave masnoće povoljno deluju na zdravlje mozga. Jedan od primera dobrog doručka su žitarice s jogurtom i kašičicom naseckanih orašastih plodova (zdrave masti). Istraživanja su pokazala da žitarice smanjuju osećaj stresa i potištenosti. Ipak, pazite na to koje kupujete, odnosno izbegavajte one na čijoj su deklaraciji navedeni fruktoza, saharoza, šećerni sirup ili med.

I jaja su dobar izbor za doručak jer su izvor cinka, koji pozitivno utiče na koncentraciju. Sadrže i vitamin B, koji pomažu u boljem pamćenju. Mogu se napraviti kao omlet s malo pršute.

Ujutro, dok još imate energije, rešite obaveze koje zahtevaju koncentraciju i umni rad – sastanak s kolegama, poslovni izveštaj i odgovore na važnu poštu. Posle podne se bavite manje zahtevnim zadacima. Energiju tokom dana obnovite uz – kratki odmor.

Izvor: kolektiv.me
Foto: Thinkstock

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter