Izvor:
07.08.2018 u 13:18
0

ZDRAV ŽIVOTNI STIL: Učenje, čitanje i vežbanje produžuju život!

Istraživači sa Univerzita Edinburg sproveli su opsežno istraživanje uticaja faktora životnog stila na dužinu života i između ostalog utvrdili da pušenje i gojaznost smanjuju očekivanu dužinu života, dok učenje i vežbanje povećavaju šanse da živimo duže.

Ovo istraživanje je analiziralo genetske informacije preko 600.000 ljudi, iz preko 25 zemalja, kao i podatke o njihovom životu, dobijene iz raznih prethodnih proučavanja i banki podataka. Utvrđeno je nekoliko ključnih faktora koji utiču na skraćenje, odnosno produženje očekivanog životnog veka.
Među najštetnije faktore svakako spada pušenje. Statistički gledano, pušenje pakle cigareta dnevno skraćuje očekivanu dužinu života za 7 godina, izračunali su istraživači. Međutim, pušači koji ostave duvan mogu da očekuju da će živeti u proseku kao i neko ko nikad nije pušio.
Gojaznost je takođe povezana sa kraćim životom – statistički gledano, kako su izračunali istraživači, svaki kilogram viška skraćuje očekivanu dužinu života za 2 meseca.
Sa druge strane, utvrđeno je da učenje, tj. obrazovanje, doprinosi dužem životu – naime,iznenađujuće otkriće bilo je da svaka godina učenja novih stvari nezavisno od škole statistički povećava očekivanu dužinu života za godinu dana!
Ovde je vrlo interesantno napomenuti da je jedno ranije istraživanje, koje je uključilo 3653 ispitanika starijih od 50 godina, utvrdilo da osobe koje čitaju više od 3 i po sata nedeljno imaju 17% manji rizik od opšte smrtnosti, odnosno, da žive u proseku 2 godine duže od onih koji ne čitaju! Pri tome, ovde se radilo o čitanju knjiga, a ne novina i časopisa, koje nisu tako značajno doprinele produženju životnog veka. "Čitanje knjiga podstiče saosećanja, socijalnu percepciju i emocionalnu inteligenciju, što su kognitivni procesi koji vode uspešnijem preživljavanju", objasnili su istraživači svoje rezultate u toj manjoj studiji o čitanju i dužini života.
Što se tiče ovog novog, velikog proučavanja, "naše istraživanje je procenilo posledične efekta izabranog životnog stila. Utvrdili smo da u proseku pušenje pakla cigareta dnevno smanjuje dužinu života za sedam godina, dok gubitak kilograma telesne težine povećava dužinu života za dva meseca", prokomentarisao je ukratko njegove rezultate dr Piter Joši, jedan od autora istraživanja.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter