Izvor:
24.09.2018 u 09:37
0

STIŽU ZASTRAŠUJUĆE SUPER OLUJE: Uragani rezultat globalnog zagrevanja!

Naučnici razmišljaju o uvođenju nove, šeste kategorije oluja, predviđajući da nas u budućnosti mogu očekivati oluje kakve do sada nismo imali prilike da vidimo, niti smo za njih spremni. Najstrašnija poznata oluja do danas dogodila se 1790. godine, koja je odnela 22.000 života.Sve češći razorni uragani rezultat su globalnog zagrevanja, ali su sada vezani uz tropske i suptropske predele. Na Balkanu ih nećemo videti u skorijoj budućnosti, a njihovu snagu možemo spoznati kroz udare orkanskih bura koje imaju sličnu brzinu. Najviša, peta kategorija oluja podrazumeva vetar brzine veće od 250 kilometara na sat. Svojom razornom snagom može da uništi gradove. Najčešće je reč o snažnim tropskim olujama.
Na istoku SAD-a, u Jugoistočnoj Aziji i na severu Australije te oluje se nazivaju uraganima, a u Indiji i Kineskom moru zovu ih tajfunima. Uragan ili tajfun za nastanak treba da imaju određene preduslove, pošto nastaju na velikim područjima okeana najmanje 250 milja udaljenima od kopna. Naučnici tvrde da su broj i jačina uragana sve veći u odnosu na ranije godine, i da nas po tom pitanju ne očekuje svetla budućnost.
"Da bi se razvio uragan ili tajfun, površinska temperatura mora treba da bude iznad 26 stepeni Celzijusa. Vetar koji duva u zadnjih desetak kilometara atmosfere mora da bude u okviru brzine od 10 metara u sekundi i ne sme da menja smer. Tada dolazi do razmene topline i vlažnosti između gornjeg okeana i donje atmosfere", objasnio je profesor Branko Grisogono .On je dodao da usled rotacije Zemlje, počinje i rotacija vetra. Ako su uslovi i dalje nepromenjeni, dakle vlaga, temperatura vode i vetar, oluja prerasta u sve jači tropski ciklon, odnosno uragan. Pritisak u središtu oluje je vrlo nizak (oko 950 hPa), a vetar slab. Temperature u jezgru oluje su takođe visoke. Iako vetar jača od periferije ka centru oluje, u samom središtu je vrlo mirno. Potrebno je desetak dana da bi se od početnog stadijuma oluje, stvorio snažan tropski ciklon, a postoje i primeri kada je taj proces trajao i više od tog vremenskog okvira. U poslednjih 20 godina povećao se broj uragana i tajfuna koje dovodimo u vezu sa globalnim zagrevanjem.

Izvor: Kurir
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter