Izvor:
22.10.2018 u 06:48
0

BUDUĆNOST NAM KUCA NA VRATA: Naručuju se prvi leteći automobili!

Američka kompanija "Terafudžija" otvorila je listu za prijem narudžbina za svoj leteći automobil!

Ono što se činilo kao daleka budućnost i deo scenografije za naučnofantastične filmove sada nam je nadohvat ruke.

Prodaja u SAD

U pitanju je vozilo nazvano "tranzišn", čija će serijska proizvodnja ubrzo početi, dok se prve isporuke očekuju već naredne godine. Ovaj avion-dvosed se za manje od 60 sekundi transformiše u četvorotočkaš koji bez problema može da se kreće običnim putevima. U vožnji putem kad je u modu automobila "tranzišn" pokreće hibridni pogon. Nakon što se transformiše u avion, pogon letelice je poveren turbo-benzinskom motoru. Vozilo ima dovoljno mesta za smeštaj dva putnika. Leti brzinom od 160 kilometara na sat i ima dolet od 650 kilometara.

BROJKE
160
kilometara na sat je brzina letelice
650
kilometara je dolet aviona
279
hiljada dolara je cena vozila

U početku će se ovaj leteći avion prodavati samo u SAD. Cena jednog primerka je 279.000 dolara, a za rezervaciju je potreban depozit u visini od 10.000 dolara. Da bi se upravljalo ovim vozilom, biće neophodna dozvola za letenje sportskim letelicama.

Finansijski problemi

Kompanija već radi na razvoju drugog modela, koji će imati mogućnost vertikalnog poletanja i sletanja. Ako svi testovi prođu bez problema, koncept ovog vozila biće spreman za proizvodnju već 2025. godine. Kompanija "Terafudžija" je još 2006. počela da radi na konceptu letećeg automobila, ali je krajem prošle godine zapala u finansijske probleme, zbog čega je ušla u strateško partnerstvo s kineskom kompanijom "Džili". U poslednjih pet godina u razvoj letećeg automobila je uloženo 65 miliona dolara.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter