Izvor:
31.10.2018 u 20:47
0

SVET SLAVI NOĆ VEŠTICA:  Poslednje večeri jesenje žetve sve se menja, od sunčanog toplog leta do mračne i hladne zime!

U noći između 31. oktobra i 1. novembra u velikom delu sveta proslavlja se Noć veštica (eng. Halloween)

Poslednje večeri jesenje žetve svet se menja od sunčanog toplog leta do mračne i hladne zime, a zemlja prelazi iz plodne u jalovu. Stari Kelti verovali su da ovaj prelazak daje snagu natprirodnim moćima da se probiju u svet živih i razmašu se svojim zlim nestašlucima.

Kelti su tu poslednju noć koja vodi u zimu nazivali Sauin (eng. Samhain) i taj festival se smatra pretečom Noći veštica.
U noći Sauina, verovali su Kelti, duhovi ljudi koji su umrli u protekloj godini ušetali bi među žive, pa su zato seljani pripremali hranu i slatkiše da bih ih primirirli – ritual koji je prethodio današnjem "trick-or-treat" (nestašluk-ili-poslastica).

Iako je Noć veštica (Halloween) paganskog porekla, ime je nastalo od hrišćanskog praznika All Hallows Eve ili Veče pre Svih svetih (1. novembar). Sam praznik su prilagodili hrišćani koji su želeli da iskorene paganizam i, tokom godina, neki mračniji apsketi Noći veštica su zamenjeni lakšim sadržajima i proslavama u duhu porodičnih vrednosti.

Ali, povezvanje Noći veštica sa nečim strašnim, jezivim i natprirodnim i dalje je snažno ukorenjeno i danas je vidljivo u proslavama širom sveta.

Irska

U kolevci ovog praznika Noć veštica se i dalje svake godine dočekuje sa uzbuđenjem i slavi uz vatromet, kikiriki i voćnim kolač sa raznim amajlijama. Ako dobijete parče sa prstenom – čeka vas romansa u budućnosti, novčić vam donosi bogatstvo, ali ako dobijete krpicu – bolje bi vam bilo da "stegnete kaiš".

Meksiko

Groblja su velike atrakcije tokom Dana mrtvih (Día de los Muertos) u Meksiku. To je domorodački praznik koji slavi preminule pretke i poštuje se hiljadama godina unazad.

Kada su Španci počeli da šire katoličanstvo u ovoj zemlji, taj praznik je pomeren da bi se podudario sa danom Svih svetih i Dušnim danom (Zadušnicama) koji pada 2. novembra, pa otud bliska veza sa Noći veštica.

Uobičajeni rituali podrazumevaju nošenje maski u vidu lobanja – Asteci su prvobitno čuvali i izlagali lobanje voljenih – i pravljenje malih svetilišta ukrašenih cvećem, svećama, slikama i hranom za mrtve.

Rumunija

U ovoj zemlji Noć veštica je velika atrakcija za turiste u potrazi za uzbuđenjem i žmarcima povezanim sa Drakulom. Nekoliko tura vodi turiste u Transilvaniju u pohod na vampire a možete da tražite i pravog Drakulu u Vlaškoj.

SAD

U Sjedinjenim Državama Noć veštica podrazumeva maskenbale, nošenje slatkiša od vrata do vrata, festivale žetve sa sveprisutnim bundevama, odlaske u uklete kuće, zbijanje šala i slično.

Jedno od fantastično zastrašujućih iskustava možete doživeti u nekadašnjem filadelfijskom zatvoru Eastern State Penitentiary u kome se svake godine izvodi rekonstrukcija jezive atmosfere iz uklete kuće.

Izvor: Opušteno.rs
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter