Izvor:
09.11.2018 u 19:01
0

ŽIVOPISNI TANJIR: Da li ste znali da svaka namirnica ima svoju priču!

Da li ste nekada razmišljali o tome zašto hrana koju konzumirate ima određen oblik, boju ili ukus? Neke od namirnica koje upotrebljavamo svakodnevno imaju izuzetno zanimljive karakteristike o kojima sigurno niste znali mnogo. Iskoristite sledeće redove kako biste saznali neke neobične činjenice o hrani, ali i o načinu na koje vaše telo reaguje na nju. Iznenadićete se!

Kako je šećer prouzrokovao kolonizaciju?

Ako se pitate kako najbrže smršati, prva namirnica čiju ćete upotrebu smanjiti je šećer. Koliko god je neophodan, skloni smo tome da ga okarakterišemo kao nezdravu naviku, međutim, nije uvek bilo tako. Tokom osamnaestog veka kristalni šećer je u Evropi bio veoma cenjena namirnica, i delimični je krivac za kolonizaciju tropskih ostrva gde su uz odgovarajuću radnu snagu plantaže šećerne trske predstavljale pravi izvor blaga.

Smeđi šećer za zdraviji život

Smeđi šećer je odličan izbor ukoliko nameravate da popravite kvalitet svoje ishrane. Sadrži magnezijum, cink, kalijum i gvožđe i može da bude odlična alternativa belom šećeru ukoliko težite zdravijoj ishrani. Lepo je znati da ne moramo da se odreknemo šećera u potpunosti zarad kvalitetnijeg života!

Kakva je veza između pereca i religije?

Perece su uvek dobrodošle, bilo da ste u prevozu, ispred tv-a ili u fakultetskoj čitaonici. Koliko god njihov ukus bio dobar, složićemo se da su nam za nijansu zanimljivije od drugih grickalica i zbog svog neobičnog oblika. Izvorni oblik ovih grickalica je nastao u Italiji u sedmom veku i rasprostranjeno je uverenje da on predstavlja prekrštene ruke preko ramena što je bila uobičajena poza tokom molitve.

Perece su bile deo posne trpeze i pravljene su samo od vode, brašna i soli, a ako ne verujete u ovu priču, obratite pažnju na tri rupe koje svaka pereca ima. Postoji verovanje da one simbolišu sveto trojstvo. Ko bi rekao?

Postoje li grickalice na koje telo pozitivno reaguje?

Kokice važe za niskokalorične grickalice koje neće naškoditi vašem telu i kvalitetu ishrane. Ono što ih čini kaloričnim su zapravo začini koji im se dodaju. Čini se da kompromis između zdravog tela i ljubavi prema grickalicama ipak može da se postigne. Zato pronađite zanimljiv film i bez brige konzumirajte kokice. Samo pazite na začine!

Koja je simbolika jabuka?

U raju su bile zabranjeno voće, u Starom Rimu glavni pokazatelj bogatog obroka i dobrog ukusa, a jedna jabuka je posredno dovela i do otkrića zakona gravitacije tako što je pala na Njutnovu glavu dok se fizičar odmarao ispod drveta.

U kineskoj kulturi jabuka se poklanjala tokom važnih susreta i mirovnih sastanaka, a tamo je nazivaju “ping” što znači i mir. Ako se nađete u Kini, poklanjanje jabuke uvek može biti lep gest sa vaše strane.

Zamenite jutarnju kafu jednom jabukom

Navika ispijanja kafe nekoliko puta dnevno nije tako dobar način da ostanete budni i odmorni. Jedna šoljica zaista znači, ali previše kofeina dovodi do privikavanja organizma na ovu supstancu i vremenom, do nesposobnosti da reguje na nju efikasno. Zato umesto kafe pojedite jabuku! Unećete u organizam prirodne šećere i vitamine, osvežićete se, a samim tim i doprineti kvalitetu namirnica koje unosite na dnevnom nivou.

Ako ste se nakon čitanja ovog teksta bar malo zamislili i zapitali šta zaista konzumiramo i kako namirnice utiču na naše telo, vreme je da u svoj život uvedete zdravije navike. Dobra vest je da ne morate uvek da se odričete onog što volite, jer postoje adekvatne alternative koje su uvek tu negde, samo ih treba istražiti.

Interesantno je da, kao što ste mogli i sami da se uverite, svaka namirnica ima neku svoju priču i zanimljivost, pa uvek možete saznati nešto novo o onome što svakodnevno unosite u svoj organizam.

Izvor: Duhoviti
Foto: Twitter/CityLife.lv
Foto: The Yummy Life
Foto: Instagram/printscreen/popovicdijana40

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter