Izvor:
27.11.2018 u 06:55
0

NASA: Insajt letelica bezbedno sletela na Mars!

NASA-ina bespilotna letjelica Insajt (InSight) bezbedno je sletela na Mars kako bi započela svoju dvogodišnju misiju kao prvi ljudski objekt dizajniran da istraži duboku unutrašnjost te planete.

Inženjeri u laboratoriju JPL u blizini Los Anđelesa objavili su da uspešno sletanje potvrđuju signali poslati Zemlji sa jednog od dva minijaturna satelita koji su lansirani. Letelica je sletela na Mars nakon pola godine putovanja, dugog 548 miliona kilometara, a nakon lansiranja u maju iz Kalifornije.

Kako se navodi, letelica nosi instrumente koji detektuju temperature planete i seizmičke pojave koje se zasad nisu merile nigde osim na Zemlji.

Na Marsu će Insajt provesti 24 meseca i beležiće seizmičke i temperaturne podatke kako bi rasvetlila misterije o postanku te planete, što bi moglo da razjasni i poreklo Zemlje i drugih čvrstih planeta u unutarašnjem krugu Sunčevog sistema.

Naučnici očekuju da će na Marsu videti oko 100 potresa, koji će doprineti prikupljanjumpodataka o dubini, gustini i sastavu jezgra i površine planete.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter