Izvor:
27.11.2018 u 14:12
0

NEVEROVATNA ISTRAŽIVANJA MAJKL MEKORMIKA: Ovo je najteža godina za Zemlju!

Godina 536., kada je Evropu, Aziju i Srednji istok pogodila misteriozna magla, nakon čega je usledilo 18 meseci mraka, bila je najteža za čovečanstvo, tvrdi harvardski stručnjak Majkl Mekormik.

Prema najnovijem istraživanju, misteriozna magla najverovatnije je bila uzrokovana erupcijom vulkana na Islandu.

Erupcija je zasula pepelom veliki deo severne polulopte, a onda su usledile još dve velike erupcije, u 540. i 547. godini.

Nakon toga, pojavila se kuga.

Sneg koji je tada pao na teritoriji današnje Kine izazvao je veliku glad pošto su uništeni usevi, pa je i tokom narednih nekoliko godina bila nestašica hleba.

Letnja temperatura pala je za 1,5 do 2,5 stepeni Celzijusovih i sve do 640. godine nije bilo poboljšanja.

U današnjoj Evropi 536. godina, tvrdi Mekormik, bila je "početak jednog od najtežih perioda za život".

Međutim, Mekkormikova tvrdnja u suprotnosti je sa nekim drugim hstoričarima koji tvrde da je najteža bila 1349. godina, kada je kuga poharala Evropu.

Deo istoričara kao najtežu godinu u istoriji čovečanstva navodi 1918., kada je španska groznica ubila do 100 miliona ljudi.

Kajli Harper, istoričar srednjovekovne i rimske istorije sa Univerziteta Oklahoma, navodi da je "zapis" katastrofa koji je otkriven u ledu glečera omogućio razumjevanje lančane povezanosti ljudskih i prirodnih uzroka koji su doveli do pada Rimskog carstva.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter