Izvor:
05.12.2018 u 07:41
0

PORODICA: Majke koje rode treće dete na meti predrasuda u Srbiji!

Iako nam preti izumiranje, jer godišnje izgubimo oko 35.000 stanovnika, što predstavlja opštine veličine Prijepolja ili Vršca, u Srbiji se na porodice sa troje i više dece gleda sa podozrenjem i predrasudama. Često se susreću sa čudnim komentarima sredine, kao što su: šta će vam toliko dece, kako mislite da ih izdržavate…

Sa sličnim komentarima susrela se i Angelina Radulović, mama troje dece i predsednica Upravnog odbora Udruženja "Roditelj". Iz ličnog iskustva kaže da su reakcije bile različite, pa je tako bilo onih koji su njoj i suprugu govorili svaka čast, ali i onih drugih, negativnih.

– Na vest da čekamo treće dete, mnogi su nas pitali šta će nam, kada već imamo ćerku i sina, ili da li nam se omaklo. Takođe, interesantno je i to što najčešće negativne komentare dobijam na ulici od potpuno nepoznatih ljudi, kojih se uopšte ne tiče to koliko ću ja imati dece i kako ću ih izdržavati – kaže Radulovićeva.

Ona ističe da, bez obzira na populacionu državnu politiku, generalno ne oseća podršku društva u celini, jer u zakonima postoji toliko dobrih mera za roditelje koje pružaju podršku porodici, ali koje se ne primenjuju.

Velika porodica je najveće bogatstvo

Da ovih komentara nisu pošteđene ni poznate ličnosti, u nekoliko intervjua potvrdio je i glumac Nebojša Milovanović, koji će uskoro postati tata po četvrti put. Primetio je da se u našem društvu na porodice s više dece gleda kao na nešto čudno i nazadno, dok niko ne uzima u obzir to koliko je lepo kad deca imaju društvo i podršku braće i sestara kasnije u životu.

Dragana Stanković, psiholog i urednica portala "Psihologija online", kaže da se u Srbiji porodice sa više dece najčešće povezuju sa populacijom neobrazovanih ljudi, kao i sa onima slabijeg materijalnog stanja koji su sav svoj život usmerili ka potomstvu. Ali to su samo predrasude, koje većinom nisu tačne.

– Biti roditelj više dece danas je po mnogima najveće bogatstvo. Višečlane porodice su zapravo najzadovoljnije, nasuprot mišljenju da se teško nose sa neminovnim obavezama. Retko im je dosadno, često imaju pomoć i šire i uže porodice i ljubav dece, koja je nezamenljiva – objašnjava Stankovićeva.

Iako je planiranje porodice intimna stvar koja se tiče samo partnera ili supružnika, u našem društvu mnogi olako sebi daju za pravo da komentarišu tuđe izbore i odluke o broju dece. Priroda je ženi dala da rađa, ali i da odlučuje na osnovu sopstvenih želja i mogućnosti.

– Ljudi su oduvek skloni da osuđuju različitosti, ponašanja koja odstupaju od očekivanih i izbore koji nisu uobičajeni. Novim Zakonom o finansijskoj podršci porodici država pruža pomoć, a na ženi je da odabere da li će rađati i li ne. U današnje vreme žena će svakako biti kritikovana i ukoliko ima troje dece ili još uvek nije rađala, ali samo je bitno da razumemo njene razloge, a ne da je unapred osuđujemo – ističe Stankovićeva.

Braća i sestre su najbolja podrška

Danas više nije retkost sresti porodicu sa jednim detetom, a i sve manje važe stereotipi koji prate jedinca. On ima bolje izgrađen odnos sa roditeljima jer mu je sva pažnja posvećena, za razliku od dece koja imaju braću i sestre i moraju da čekaju na red da bi im se ispunile želje. Ali u porodici sa više dece prednost je što ona uče jedna od drugih, naročito u najranijem uzrastu. Od malih nogu se usmeravaju da se međusobno štite i paze. Takođe, uče se odgovornosti, a stariji mališani pomažu roditeljima u brizi o mlađima.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/printscreen/zsuzsitancos

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter