Izvor:
16.12.2018 u 10:34
0

OPUŠTANJE VIKENDOM: 10 načina da uživate u nedelji!

Posetite pijacu – Umesto standardnih nabavki u supermarketima, bolje je da se vreme namenjeno za vikend nabavku utroši na način koji je i prijatniji i ostavlja lep ukus u ustima. Danas mnogi od nas imaju pristup pijacama gde se mogu kupiti sveži, sezonski, lokalni proizvodi direktno od ljudi koji ih uzgajaju i proizvode – potpuna suprotnost supermarketima.

Bavite se baštovanstvom – Tradicionalno bavljenje baštenskim radovima za vikend ili bar uzgajanje sobnog cveća može znatno da umanji stres nastao tokom radne nedelje kao i da podigne samopouzdanje ljudi. Kad ste u bašti, izlažete svoje telo svežem vazduhu, suncu, kiši i razvijate svoju sposobnost prepoznavanja, uživanja, očuvanja i menjanja. Možete da povežete svoje misli i emocije i opustite se, ukoliko je to ono što vam treba.

Napravite kolač – Kulinarstvo je odličan „protivotrov“ za brzu i stresnu radnu nedelju. Usporite i uživajte u teksturi sastojaka i divnim mirisima koji ispunjavaju kuhinju. To je način kojim negujete i sebe, ali i one koji će uživati u krajnjim rezultatima.

Odradite trening pre vikenda – Neki od nas mogu da pate preko vikenda od „bolesti slobodnog vremena“ – glavobolje, bol u mišićima i umor – i to se posebno javlja kod onih sa perfekcionističkim tendencijama ili sa teškim radnim opterećenjima. Rešenje za to jeste pešačenje do kuće ili odlazak u teretanu u petak uveče. Fizička aktivnost olakšava fiziološki prelaz sa aktivnosti na odmor.

Naučite da se opustite – Svi mi imamo nameru da se opustimo za vikend, međutim teško je isključiti se iz mnogobrojnih zadataka u kojima smo angažovani. Probajte jednostavnu vežbu za meditaciju. Sednite na neko udobno mesto i zatvorite oči. Istegnite vrat i opustite ramena, udahnite, izdahnite i „naredite“ svojim mišićima od glave do pete, da se opuste. Usredsredite se na usporeno disanje i zamislite sebe kako uživate i delite svoju sreću sa drugima.

Uživajte u mirnoj večeri kod kuće –Umesto da se izađe u provod petkom uveče, donošenje suprotne odluke da se ostane kod kuće i provede mirno veče ima velike koristi. Pozitivna samoća može da doprinese stvaranju i održanju unutrašnjeg mira i da stvori osećaj da imamo konrolu nad svojim životom.

Stvorite ritual za petak veče – Označite početak vikenda jasnim ritualom, nakon što završite s poslom u petak. Zapišite šta ste postigli i završili. Ovo daje osećaj zadovoljstva i psihološki podsticaj. Što se tiče nerešenih, nedovršenih pitanja, zabeležite dokle ste stigli sa njihovim rešavanjem i kažite sebi da ne morate da mislite o njima do ponedeljka.

Prestanite sa dužim spavanjem za vikend – Ukoliko stalno imate potrebu da duže odspavate za vikend, to je verovatno posledica neispavanosti. Istraživanja pokazuju da spavanje duže od jednog sata preko uobičajenog vremena u koje se budite radnim danima, može da poremeti vaš telesni sat i da učini da se zbog toga osećate letargično i dezorijentisano preko vikenda. Preporučuje se odlazak u krevet malo ranije preko nedelje, kako bi uživali u dužem vikendu i osećali se energičnije.

Oživite ritual ispijanja kafe ili čaja nedeljom popodne – Često osećamo nervozu već nedeljom uveče zbog očekivanja stresa tokom radne nedelje. Uvođenjem opuštajućijih i prijatnijih rituala nedeljom popodne, kao što je uživanje u kafi ili čaju i kolačima u prijatnoj atmosferi, može da pomogne da se ne osećate loše ponedeljkom ujutru.

Izvor: Psihologijaonline.com
Foto: Arhiva
Foto: Thinkstock

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter