Izvor:
18.02.2019 u 10:30
0

AKO STE U DILEMI DOBRO JE DA ZNATE OVO: Dobre i loše strane privremenog posla!

Privremeni, sezonski posao i posao na nepuno radno vreme može biti klopka u kojoj možete više izgubiti nego dobiti.

U vreme nestašice ozbiljnijih ponuda za posao, privremeni poslovi ili poslovi na pola radnog vremena ne čine se kao loša opcija. S obzirom da većina nezaposlenih osoba koje traže posao nema mnogo izbora i onaj posao na koji pre nekoliko godina ne bi pristali, sada pristaju jer nemaju drugog izbora. Ipak, postoje određeni problemi koji se javljaju kod mnogih poslova na određeno ili nepuno radno vreme, pa zato budite oprezni pri sklapanju ugovora sa poslodavcem.

Naime, privremeni, sezonski posao i posao na nepuno radno vreme može biti klopka u kojoj možete više izgubiti nego dobiti – od poštovanja, prilike za stalni posao i puno radno vreme, zaraditi mnogo manje, a raditi mnogo više od dogovorenog.

To ne znači da je svaki posao isti, da svi imaju negativna iskustva i da će se to upravo vama dogoditi. Mi vam želimo samo skrenuti pažnju na probleme koji se javljaju, a na vama je da donesete pravu odluku. Kada računi trebaju biti plaćeni, a deca sita, većina osoba nema mnogo izbora, ali ako pametno odigrate u ugovaranju određenog posla, verujemo da će to za vas biti jedno pozitivno iskustvo.

Manja satnica

Brojni poslodavci plaćaju mnogo manju satnicu radnicima koji ne rade puno radno vreme ili imaju ugovor na određeno vreme. Prema njihovim shvatanjima vaš trud i rad nije jednako vredan koliko kod radnika koji rade puno radni vreme ili imaju ugovor na neodređeno. Takođe, vide vas kao mnogo fleksibilnije što se tiče plate i radnog vremena, pa smatraju da ste voljni za manje novca ostati i duže na poslu. Osim toga mnogi poslodavci u današnje vreme skloni su neplaćanju penzijskog i zdravstvenog osiguranja, pa obratite pažnju na vaše isplatne liste i proverite jeste li prijavljeni.

Više sati

Svi znamo da normalan radni dan traje osam sati, a mnogi od nas isto tako znaju da tih osam sati može značiti i devet, deset, pa i 12 sati rada na dan, što se najčešće ne plaća uopšte ili se ne plaća adekvatno. Zato, nemojte se začuditi ako će vaš četvorosatni radni dan više izgledati kao osmosatni. Možda ćete i pomisliti da vam nije problem ostati koji sat duže, ali hoće li vam prekovremeni rad biti plaćen? Koliko često ćete raditi šest ili osam sati, a biće vam plaćeno samo četiri?

Kada ćete dogovarati radno vreme sa svojim poslodavcem, tražite od njega da bude iskren što se tiče radnog vremena, odnosno koliko će vam stvarno vremena trebati da kvalitetno obavite posao.

Propuštate ili odbijate prave prilike

Ovo je možda jedan od najnegativnijih aspekata privremenog posla ili posla na pola radnog vremena – verovatno nikada nećete napredovati u kompaniji u kojoj radite, neće vam dati zanimljivije i izazovnije zadatke, projekti i putovanja biće rezervisani samo za one zaposlene na neodređeno ili puno radno vreme. Osim toga, kada radite ovaj posao imaćete vrlo malo vremena za traženje nekog novog i boljeg posla, možda nećete ni tražiti u tom trenutku kada radite, a s obzirom da ste već zaposleni, možda vas neko neće hteti zaposliti na nekom drugom radnom mestu, nego će nezaposleni imati prednost.

Uskladiti posao i porodicu

Ponekad je mnogo teže uskladiti nepuno radno vreme s obavezama koje imate u porodici, na primer raspored vaše školske ili dece u vrtiću. Kao što je svima poznato, rad obrazovnih ustanova najčešće je prilagođen radnom vremenu roditelja koji rade puno radno vreme, što vama može biti problem i zbog prevoza, ali i zbog drugih obaveza. Tu je naravno i problem kada vam se dete razboli ili kada zbog nekog drugog razloga ne ide u školu ili vrtić i slično.

Nova prilika i iskustvo

Naravno, nije sve tako crno što se tiče pronalaženja sezonskog posla, posla na određeno vreme ili onog sa skraćenim radnim vremenom. Svaki posao može biti jedno novo iskustvo i odskočna daska za dalje napredovanje i pronalaženje novog i boljeg posla, na osnovu stečenog iskustva. Možda uz pomoć ovog privremenog posla shvatite šta želite raditi u životu i pronađete ono što ste oduvek tražili. Osim toga bolje nekakav nego nikakav posao. Zato glavu gore i sagledajte i pozitivne aspekte.

Neprekinuta karijera i nova iskustva

Bilo da ste izgubili posao, dali otkaz na sadašnjem poslu ili se odlučili više posvetiti porodici, u vašoj biografiji, ali i radnoj knjižici mnogo bolje će izgledati kada će se videti da niste prekinuli karijeru, nego da ste bez obzira na svoje odluke i poteškoće dalje radili na sebi, prikupljali nova znanja i iskustva. Vrlo je važno u svakom poslu ne zaostajati i pratiti nove trendove, ne izlaziti iz grifa. U tome će vam sigurno pomoći ili privremeni poslovi ili posao s nepunim radnim vremenom. Važno je da ste u toku. Svaki dobar poslodavac će znati ceniti vaš trud, koji može na kraju dovesti do mnogo boljih poslovnih angažmanima nego što je sadašnji.

Vreme za edukaciju

Posao na određeno vreme ili posao na pola radnog vremena može vam biti prilika za dodatnom edukacijom, bilo da se radilo o sticanju diplome, određenog sertifikata, magistrature, doktorata i tako dalje. Skraćeno radno vreme sigurno će vam dati vremena za pohađanje predavanja, radionica i učenje.

Bolje ikakav nego nikakav prihod

I dok nekim osobama privremeni, sezonski ili pak poslovi na pola radnog vremena, znače veće troškove i manju zaradu, mnogima je svaka para itekako važna. Kada se nađete u situaciji da ne radite i ne zarađujete ništa, verujemo da će se većina odlučiti za posao, ma kakav bio.

Više vremena za sebe

Kada previše radimo žalimo se da nemamo vremena za sebe, a kada radimo manje ili skraćeno, tada se žalimo da bismo voleli više raditi. Možda je upravo to skraćeno radno vreme i manje poslovnih obaveza savršeno za razvijanje određenih interesa i hobija za koje niste pre imali vremena. Ko zna možda će nekima hobi prerasti u novi životni poziv.

Na kraju, verujemo da će svako od vas pre nego što prihvati bilo koji oblik privremenog posla ili posla sa skraćenim radnim vremenom, dobro odvagnuti prednosti i nedostatke i verujemo da će svako doneti ispravnu odluku za sebe. Ono što vam savetujemo je oprez, ali i isto tako da date sebi i poslu šansu. Nikad se ne zna šta se dobro krije iza ugla…

Izvor: opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter