Izvor:
22.03.2019 u 19:49
0

SAVET ZLATA VREDAN: Kako prati i osvežiti čipku!

Imate staru čipku koju biste najradije oprali, ali se bojite da je ne biste uništili? Ovde možete naći načine kako je očistiti, a da je pritom ne uništite.

Staru čipku osvežite ovako:

Rastopite malo vazelina tako da dobijete ulje i u rastvor namočite čipku. To će ulje upiti mrlje i omekšati čipku. Zatim, oprezno prokuvajte čipku u vodi u kojoj ste rastopili neki neutralni sapun, pa je isperite pod tekućom vodom. Na kraju ostavite čipku nekoliko minuta u vodi u kojoj se kuvao pirinač, izvadite je i raširite da se osuši. Vaša čipka će biti čista i sačuvana.

Belu čipku požutelu od starosti možete izbeliti ako je ostavite pet sati u hladnoj vodi u koju ste stavili mnogo soli.

Pranje čipke

Čipku možete da perete ručno ili u veš mašini, u zavisnosti od toga da li je napravljena od pamuka ili sintetičkih materijala. Pre pranja zakopčajte sve dugmiće i zatvorite patentne zatvarače kako se u pranju čipka ne bi pocepala. Čipkaste komade nikad ne smete da sušite u mašini za sušenje veša, već ih položite na ravnu površinu. Ako je peglanje neizbežno, preko čipke postavite tanku gazu i lagano ispeglajte.

Ako sami izrađujete čipku, evo jednog saveta da izbegnete savijanje i uvijanje već izrađenog dela čipke – namotajte je na klupko. Tako će vam biti lakše raditi.

Izvor: opusteno.rs
Foto. Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter