Izvor:
20.04.2019 u 11:12
0

NA KORAK DO VAS: Kozje mleko – hrana i lek!

Godinama se osim u ishrani koristi kao lek za bolesti poput bronhitisa, suzbijanje alergija, jačanje imuniteta, lečenje i jačanje pluća…Istraživanja su pokazala da se ovo mleko lakše vari od kravljeg i da ima nizak nivo alergena.

Istraživanje objavljeno u časopisu “International Journal of Food Science Nutrition” pokazalo je da je na molekularnom nivou kozje mleko slično ljudskom.U tradicionalnoj medicini koristi se za lečenje hiperlipoproteinemije, srčanih bolesti, fibroznih cista, bolesti žuči i žučnih kamenaca.

Kozje mleko je prepuno kalcijuma i fosfora, koji su važni za čvrstoću kostiju, kao i cinka i selena, snažnim antioksidansima koji održavaju imuni sistem. Brojni naučnici preporučuju kozje mleko ljudima koji pate od anemije izazvane nedostatkom gvožđa.

Ovo mleko je bogat izvor biorazgradivog kalcijuma, gvožđa, fosfora i magnezijuma i sadrži ih u većim koncentracijama u odnosu na kravlje mleko. Takođe, sadrži oko 40 odsto manje citrata u odnosu na kravlje mleko.

S obzirom na to da koze jedu koru biljaka, njihovo mleko je bogato silicijumom, mineralom koji pozitivno utiče na kožu, kosu, nokte i nervni sistem.

U sebi sadrži mnoštvo proteina bogatih važnim aminokiselinama, široku lepezu vitamina i nema teško svarljivih masti. Pošto sadrži manje laktoze, lakše se vari od kravljeg mleka.

Surutka, kozji sir i jogurt najmoćnija su prirodna sredstva koja jačaju imunitet.

Značajni su za obnovu i izgradnju kostiju, pospešuju rad digestivnog trakta, preporučuju se u prevenciji i terapiji oboljenja jetre, osteoporoze, povišenog holesterola i krvnog pritiska, upalnih procesa kao i za poboljšanje rada bubrega.

Happytv.tv
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter