VITKO TELO U REKORDNOM ROKU: Kako da zategnete trbušnjake i noge u isto vreme!

Zašto biste stomačne mišiće trenirali odvojeno, kada možete u isto vreme da vežbate i noge? Treba samo da znate kako da iskombinujete nekoliko najmoćnijih poteza u jedan! Najfunkcionalniji pokreti donjeg dela tela su čučnjevi, iskorak i potisak. Kada ih uklopite u jednu vežbu, potrebno je malo više napora da održite ravnotežu, ali su zato rezultati fantastični i veoma brzi!

Postoje dva načina da ovo izvedete, pa vi izaberite onaj koji vam više odgovara:

1. Iskorak sa tegom

Uzmite teg u levu ruku, savijte u laktu tako da vam teg dođe uz levo rame. Iskoračite napred levim stopalom i čučnite tako da vam leva noga bude savijena u kolenu pod uglom od 90 stepeni. Uradite 10 ponavljanja, pa isto uradite sa desnom rukom i nogom.

2. Čučanj-skok

Stanite u raskoračni stav tako da vam stopala budu u širini ramena, ruke neka budu uz telo. Kukove izbacite nazad, savijte kolena i spustite se u čučanj tako da vam gornji deo butina bude paralelan sa podom. Ruke ispružite ispred sebe tako da budu paralelne sa podom, napravite sekund pauze, a zatim skočite što više možete, dok u isto vreme ruke zabacujete iza. Uradite bar 10 ponavljanja.

Koja od ove dve vežbe je bolja?

Iskorak aktivira bukvalno svaki deo nogu, ali i zadnjicu. Kada se izvodi sa tegovima u rukama, uključuju se i kukovi, kosi i donji trbušni mišići.

Sa druge strane, čučanj sa skokom gađa gotovo iste mišiće, ali i gradi snagu zahvaljujući skoku, kao i stomačne mišiće koji jačaju sa svakim skokom i naporom za održavanje ravnoteže.

Iako obe vežbe sjajno i brzo oblikuju mišiće nogu i stomaka, ipak je iskorak sa tegovm malo efikasniji.

– Iskorak sa tegom pobeđuje za nijansu, jer stvara jači pritisak na mišiće u odnosu na čučanj sa skokom. Sa iskorakom ćete dobiti i jače i dugotrajnije benefite kada je u pitanju donji deo tela – kaže Darin Halslender, lični instruktor i vlasnica fitnes centra u Čikagu.

Ipak, Darin preporučuje da, ako možete, za najbolje rezultate radite obe vežbe.

– Tako ćete izvući najbolje od najboljeg – savetuje Darin.

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16.10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte parove
21:00 Parovi - Nominacije
02:30 Parovi - Live