SNAGA ODNOSA: Beskrajne koristi i uticaj reči HVALA!

 Ako se zahvalnost izrazi, ona pojačava zajedničku snagu u odnosu između dveju osoba, bez obzira radi li se o ljubavnom paru, ocu i sinu ili prijateljima. Isprobajte – recite hvala!

Dok su prethodne studije ustanovile kako zahvaljivanje može ojačati vezu tako što povećava njeno zadovoljstvo, najnoviji radovi pokazuju uticaj reči hvala na zajedničku snagu – nivo odgovornosti jednog partnera ili prijatelja za drugog, objasnili su psiholozi.

Kada nekome izrazite zahvalnost, koncentrišete se na dobre stvari koje je ta osoba učinila za vas. Zbog toga ih vidite u pozitivnijem svetlu i pomaže vam fokusirati se na dobre karakteristike, objasnio je Nathaniel Lambert, jedan od istraživača sa univerziteta Florida.

Tim prof. Lamberta istražio je značenje zahvalnosti u sklopu tri različite studije koje su sagledale učestalost zahvaljivanja drugim osobama. U jednom istraživanju sa 75 ispitanika, članovi jedne grupe su se zahvalili prijatelju, ispitanici druge grupe su razmišljali o prijateljima, zahvaljujući im se, dok su ispitanici treće grupe razmišljali o svakodnevnim aktivnostima, a članovi četvrte grupe su se družili sa prijateljem u pozitivnom okuženju.

Oni koji su izrazili zahvalnost su osećali jaču zajedničku snagu u odnosu na ostale ispitanike koji nisu bili zahvalni. Osoba koja zahvaljuje nekome počinje shvatati taj odnos kao zajedništvo, uviđa kako je vrednije žrtvovati se za tu osobu, potruditi se više kako bi im pomogli, tvrdi Lambert.

Psiholozi su takođe utvrdili kako osobe kojima se drugi zahvaljuju na nečemu osećaju potrebu uzvratiti zahvalnost, pa će se tako stvoriti pozitivni krug. Jednostavna reč hvala bi mogla biti pravo ono što odnos koji se pretvorio u lošu vezu treba. Danas, ljudi u vezama se često koncentrišu na nešto što druga osoba ne radi za njih. To je on što je super kod zahvalnosti. Ona može promeniti putanju iz negativnog fokusa na pozitivan pogled na odnos, smatra psiholog Lambert.

 

Izvor: opusteno.rs
Foto. Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Kviz: Naslovna strana  
11:55  Vesti  
12:05  Provodadžija  
12:55  Vesti  
13:05  Provodadžija  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Suze moje sestre  
19:00  Čađava mehana  
21:00  Provodadžija  
22:00  Goli život  
23:20  Novajlije reality