LAKO DO DOBROG SNA: Izbegavajte OVE loše navike i povratite mir!

 

Produktivni ste noću

Završite stresne aktivnosti što ranije. Ako te stvari radite sve do spavanja, vaš um će i dalje "jurcati" onda kada pokušavate da zaspite. Potrebno je vreme da se mozak smiri pre nego što se uvučete u krevet, kaže Nil Klajn, internista i sertifikovani lekar.

Spavanje tokom vikenda može nadoknaditi nešto od tog izgubljenog sna, ali može upropastiti ciklus spavanja vašeg tela. Ako ostanete u krevetu do nedelje u podne, nećete moći da zaspite tu noć kako treba.

Gledate u telefon pre spavanja

Vaše telo ima cirkadijalni ritam koji određuje kada treba spavati i probuditi se. Ciklus prirodno traje oko 24 sata, a mozak koristi svetlo da bi otkrio da li treba da budete budni. "Jako svetlo se koristi kao veoma snažan vremenski znak da utiče na mozak da veruje da je to određeno vreme dana", kaže dr Klajn.

Slaba svetlost nakon zalaska sunca signalizuje telu da proizvodi melatonin koji utiče na san. Ali vaš mozak ne spoznaje razliku između sunčeve svetlosti i svetlosti sa telefona, televizora, pa čak i lampi, tako da možete ostati ožičeni ako tu tehnologiju koristite pred spavanje.

Čitate knjigu pred spavanje

Nemojte se iznenaditi ako imate problema da zaspite, čak i nakon što ste pokušali da se se uspavate knjigom. Obavljanje aktivnosti kao što je čitanje ili gledanje televizije u krevetu može sprečiti vaše telo da shvati da je vreme za spavanje. "Ne želite povezati krevet sa aktivnostima povezanim sa budnošću", kaže dr Klajn.

Pijete kafu poslepodne

Nikada nećete piti kafu pre spavanja, ali kofein - uključujući u čaju i kafi - ostaje u vašem sistemu duže nego što mislite. Čak i ispijanje kafe u roku od četiri sata pre spavanja može vas držati budnim noću, kaže dr Vinter. Šoljica kafe sa desertom možda neće smetati svakome, ali tela nekih ljudi metabolizuju kofein sporije, kaže on.

 

Stil
Foto:Arhiva

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Kviz: Naslovna strana  
11:55  Vesti  
12:05  Provodadžija  
12:55  Vesti  
13:05  Provodadžija  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Suze moje sestre  
19:00  Čađava mehana  
21:00  Provodadžija  
22:00  Goli život  
23:20  Novajlije reality