Izvor:
16.05.2019 u 13:13
0

BUDITE OPREZNI:Razmrdajte zglobove šaka!

Starenjem zglobovi šaka postaju sve krući, što utiče da su pokreti ograničeni, a svakodnevna manipulacija rukama gubi veštinu. Da biste usporili ovaj proces fizioterpeuti savetuju nekoliko jednostavnih vežbi za šake.

Osim što omogućavaju očuvanje mišićne snage i pokretljivost zglobova, takođe poboljšavaju funkcionalnu sposobnost, smiruju eventualan bol i ukočenost zglobova, kao i što sprečavaju pojavu deformacija.

Preporučuje se vežbanje najmanje od četiri do pet puta nedeljno. Na početku, kada počnete sa vežbama, one ne bi trebalo da traju duže od 10 do 15 minuta.

SAVIJANjE PRSTIJU

Sedite za sto i spustite šake na površinu, dlanovi su prema gore. Savijajte prste, najpre samo gornji deo prstiju, a potom i cele prste. Uradite vežbu nekoliko puta, a nakon toga iz istog početnog položaja širite i skupljajte prste.

PODIZANjE I SPUŠTANjE

Stavite podlaktice i ispružene šake na ravnu površinu, recimo na sto. Dlanovi su okrenuti prema dole. Podižite šake od stola i ponovno ih spuštajte u početni položaj, ali bez pomeranja podlaktica. Uradite vežbu do deset puta, a zatim iz istog početnog položaja pomerajte šake u stranu, ka spolja i ka unutra. Podlaktice se ne odvajaju od podloge.

SPOJENI DLANOVI

Ispružite ruke u visini grudi, savijte laktove i spojite dlanove jedan uz drugi. Vrhove prstiju okrenite prema podu, a zatim prema grudima. Dlanovi su sve vreme spojeni. Ponovite vežbu od sedam do deset puta.

ŠTIPANjE

Sedite za sto i spustite šake na sto, dlanovi su prema gore. Približavajte vrhove prstiju jedan po jedan prema palcu i pritisnite jagodice kao da hoćete nešto da uštinete.

GORE-DOLE

Sedite pored stola, oslonite podlakticu na ravnu površinu, ali tako da je ručni zglob položen na ivicu stola. Spuštajte i podižite šaku, gore-dole, do deset puta. Iz istog početnog položaja kružite zglobovima šake prvo u jednom, a zatim u drugom smeru.

KRUŽENjE

Jednom rukom obuhvatite zglob šake druge. Kružite tom šakom prema spolja i prema unutra. Zamenite ruke.

Novosti
Foto:Depositphotos

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter