OPASNO PO ZDRAVLJE: Stručnjaci otkrivaju zašto ne treba jesti uveče posle sedam časova!

Kardiolozi savetuju da odrasle osobe ne bi trebalo da jedu posle 19 časova, ili bar dva sata pre spavanja.Rezultati sprovedene studije, u kojoj je učestvovalo 720 ljudi, prosečne starosti od 53 godine koji imaju visok pritisak, pokazali su da je onima koji su jeli dva sata pre spavanja pritisak ostao visok.

Stručnjaci smatraju da je razlog tome to što hrana dovodi do naleta hormona stresa u trenucima kada bi telo trebalo da počne da se opušta.

Ljudi koji imaju visok pritisak više su izloženi srčanim bolestima, a ako im se pritisak ne spusti tokom noći (kako normalno funkcioniše ljudski organizam), rizik se povećava. Oni koji pritom imaju naviku da jedu kasno, tri puta više su izloženi riziku, navode istraživači.

Doktorka Ebru Ozpelit, koja se bavila ovim istraživanjem kaže: “Kasni obroci podižu pritisak, koji bi trebalo da se spusti za 10 odsto tokom spavanja.”

Ona savetuje da bi i oni koji nemaju problema sa pritiskom trebalo da budu pažljivi jer, kako kaže, način na koji jedemo je isto tako važan kao i hrana koju jedemo.

“Doručak i ručak su važni, ali večera ne sme da bude u vremenu nakon 19 časova”, savetuje doktorka.

Prethodna istraživanja pokazala su da rana večera smanjuje rizik od raka dojke, niskog šećera u krvi i pomaže u sagorevanju kalorija.

Stručnjaci misle da je razlog tome to što je ljudski organizam navikao na više aktivnosti tokom dana, a na spavanje tokom noći, tako da mu je više energije i hrane potrebno dok ne padne mrak.

 

Happytv.tv
Foto:Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  FILM
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Čađava mehana
21:00 Ćirilica
23:20  Novajlije - Žurka
02:30  Posle ručka