Izvor:
07.05.2016 u 16:36
0

NAKON VIŠE OD HILJADU I TRISTA GODINA: Bog Nila izronio iz vode (FOTO)

Ronioci su sa dna izvadili statuu drevnog egipatskog boga dužine 5,4 metra kojoj sada mogu da se dive svi koji imaju želju.

Najviše od svega naučnike je iznenadila statua božanstva Nila – Hapi, koji je jedan od najviše poštovanih božanstava u egipatskoj mitologiji.

Bogu Hapi su se molili za česte i obilne kiše koje treba da sačuvaju oranice od suše i donesu Egipćanima bogate prinose. Boga su takođe molili da ne dopusti poplave i izlivanje Nila. Stanovnici drevnog Egipta su boga Nila zamišljali kao velikog debelog muškarca sa velikim ženskim grudima, a na papirusima su ga bojili rečnim bojama: plavom i zelenom.

Još 2012. je međunarodna grupa podvodnih arheologa pod rukovodstvom Granka Godioa izvukla sa dna delte Nila prava blaga Drevnog Egipta. Ustanovljeno je da artefakti pripadaju gradovima Heraklionu i Kanopusu, koji su potopljeni u VIII veku. Sada predmete iz tih gradova može da vidi zainteresovana publika.

HappyTV.rs
Foto: dailymail.co.uk

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter