Izvor:
19.06.2019 u 15:32
0

POBEDITE METEOROPATIJU: Žene su najosetljivije na vremenske promene

Proleće ume da bude veoma varljivo, pa se mnogi baš tokom najlepšeg meseca u godini osećaju umorno, žale se na bol u glavi, kostima, mišićima, razdražljivost i nesanicu. Vreme je glavni krivac za to, a statistika pokazuje da čak 85 odsto zdravih ljudi spada u meteoropate.

Na vremenske promene najosetljivije su žene, zatim adolescenti i potom populacija starija od 45 godina. Našem organizmu su potrebna dva do tri dana da se stabilizuje i prilagodi ambijentalnim uslovima, a najosetljiviji je u prvih 12 sati od nagle promene vremena. To posebno osećaju hronični srčani bolesnici, astmatičari i osobe sa psihosomatskim oboljenjima.

Pod uticajem vremenskih promena, hipofiza pojačava lučenje hormona odgovornog za pojavu razdražljivosti, dok se u isto vreme smanjuje proizvodnja endorfina, prirodnog analgetika. Lekovi iz prirode protiv meteoropatije su čaj od kamilice, nane, lipe, lincure ili gloga, jer umiruju napetost. Alkohol i čokolada za kojima se tada često poseže su kontraproduktivni.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter