Izvor:
19.06.2019 u 15:45
0

MITOVI I ZABLUDE O ZDRAVLJU: Istina o ishrani i životnim navikama kojih ste se pribojavali!

Uvek su vam govorili da ne smete da jedete sladoled ako ste prehlađeni ili da morate da obujete čarape kako se ne biste razboleli?

Šta je mit, a šta istina?

Crveno je bolje od belog vina? – ISTINA

U proizvodnji crvenog vina koristi se kožica bobice grožđa koja sadrži najvrednije stvari iz grožđa. Tako crveno vino ima znatno više antioksidanasa, među kojima je i resveratrol, koji sprečava rast ćelija raka.

Ako te boli grlo, ne smeš da jedeš sladoled? – ISTINA

U prehladi su uzročnici već uneseni u gornji deo respiratornog sistema – ždrelo. Jedući hladnu hranu, poput sladoleda, u početku ćemo možda uništiti deo uzročnika, ali ćemo i smanjiti prokrvljenost sluznice, što će podstaći razmnožavanje bakterija ili virusa, pa se vraćamo na pogoršanje bolesti.

Ako se proguta, žvaka u želucu ostaje sedam godina? – MIT

Žvake se sastoje od zaslađivača, pojačivača ukusa, omekšavajućeg elementa i gumene baze. Gumenu bazu čini mešavina elastomera, smole, masti, emulgatora i voska, koju želudačna kiselina i enzimi koji učestvuju u probavi uspešno razgrađuju, pa ne ostaju u želucu mnogo duže nego ostala hrana.

Grickaj šargarepu, imaćeš bolji vid? – ISTINA

Šargarepa ne može da posluži kao lek u lečenju očnih bolesti, ali zbog visoke koncentracije beta-karotena, koje naše telo pretvara u vitamin A (retinol), može da pomogne kao prevencija u sprečavanju nastanka degenerativnih promena na očima.

Jaja podižu holesterol? – ISTINA

Iako su žumanca bogata holesterolom, mnoga istraživanja su pokazala da zasićene masti imaju mnogo veći uticaj na povećanje holesterola u krvi nego hrana koja ga sadrži.

Zbog puno slatkiša deca su hiperaktivna? – MIT

Deca koja jedu slatko, posle obroka mogu imati više energije, jer su ugljeni hidrati energetske bombe koje brzo oslobađaju energiju u telu, ali su i jedina hrana moždanim ćelijama i nikako ne čine decu hiperaktivnim. S druge strane, dečja ishrana mora da bude raznolika i prekomeran unos slatkiša ima druge neželjene učinke (karijes i slično), pa sve treba dozirati.

Ne hodaj bos, razbolećeš se? – MIT

Ukoliko hodate bosi možete se nahladiti i osećati hladnoću koja je neugodna, ali nećete se prehladiti jer je uzročnik prehlade virus koji morate da unesete u organizam kako biste oboleli.

Jedi jogurt za bolju probavu? – ISTINA

Dobre probiotičke bakterije iz jogurta sprečavaju razmnožavanje patogenih bakterija u crevima, čime doprinose održavanju zdrave crevne flore. Takođe, pomažu jačanju imuniteta.

Beži s promaje, ukočićeš se! – ISTINA

Pojačano strujanje vazduha nas hladi. Ako nam je koža vlažna ili smo preznojeni, vazduh će nam rashladiti te delove tela. Naši mišići će reagovati stezanjem, smanjiće se cirkulacija u mišiću u kojem će se nakupiti mlečna kiselina zbog koje ćemo osećati bol i zgrčenost.

Maslinovo ulje čuva srce? – ISTINA

Maslinovo ulje sadrži antioksidanse koji neutralizuju slobodne radikale koji pak povećavaju rizik za pojavu upalnih procesa. To povećava rizik za pojavu ateroskleroze. Iako je ekstra devičansko maslinovo ulje kvalitetna namirnica, kao i sva druga ulja, bogato je mastima i energijom pa neumeren unos povećava mogućnost za gojenje.

Ne gledaj TV izbliza, izgubićeš vid! – MIT

Gledanje u ekran izbliza ili u mraku ne može trajno da ošteti vid, ali može da izazove zamor očiju, zbog čega se mogu pojaviti glavobolja, umorom i suvoćom očiju.

Happytv.tv
Foto: Ilustracija/Pexels.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter