NAUČNICI ODGOVORILI: Zašto stariji ljudi čudno mirišu?

 

Nonenal je supstanca koja uzrokuje miris starosti - evo kako se ovaj miris može ublažiti.

Nekada su naše bake koristile smilje ili bosiljak, koje su sušile pa stavljale u garderobu. Dugo sam miris lavande povezivala sa bakom, upravo iz razloga jer je ona ovaj cvet svuda stavljala. Međutim, istina je da svako od nas - kada ostari - dobije specifičan miris koji ga prati i koji se naziva "miris starosti".

Hormoni igraju ključnu ulogu u "mirisu starosti" pa telo starog čoveka miriše sasvim drugačije od mirisa mladog čoveka, a ključna supstanca je nonenal.

Povećanje nonenala je direktno povezano sa starenjem.

Nonenal je hemijsko jedinjenje koje nastaje raspadanjem omega-7 nezasićenih masnih kiselina na koži u procesu oksidacije. Naime, nakon 40. godine, koža počinje da proizvodi više masnih kiselina i kod muškaraca i kod žena, a antioksidativna odbrana sve više slabi. Tome doprinose i hormonalne promene uzrokovane menopauzom.

 

 

Kako koža slabi, tako i prirodna ulja oksidišu brže i proizvode nonenal. Pošto nije rastvorljiv u vodi, nonenal može ostati na koži čak i uprkos detaljnom pranju. Otud se miris održava na telu a i na tkaninama koje dodirujemo, čak i u vrlo čistom okruženju.

Kako smanjiti količinu nonenala na koži? Dermatolozi savetuju da se prekine s pušenjem, smanji pijenje alkohola, jede što zdravija hrana, pije puno vode i obezbedi dovoljno odmora. 

Za sada, jedino japanski proizvođači nude specijalne sapune koji mogu da uklone nonenal, a koji se sadrže ekstrakt japanske jabuke.

 

Lepa i Srećna
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Kviz: Naslovna strana
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Provodadžija
13:55  Vesti
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:00  Čađava mehana
21:20  Provodadžija
22:20  Sudbine
23:20  Novajlije reality