Izvor:
22.06.2019 u 09:47
0

VREME JE DA NAUČITE: Sjajni trikovi kako reći NE, a da to zvuči gotovo kao da ste rekli DA!

Bez posledica, recite nadređenima NE. Umesto da pristajete na sve što vam natrpaju nadređeni i kolege, vreme je da naučite reći NE, koje će zvučati gotovo kao da ste rekli DA.

Ponovo svojem šefu, nadređenima, kolegama niste mogli reći NE i zbog toga izvukli kraći kraj i sada ispaštate zbog svoje nesposobnosti odbijanja. Najradije biste iste sekunde kada ste pristali na određeni radni zadatak udarali glavom u zid ili se bacili kroz prozor, ali znate da nema pomoći. Tako dugo dok ne sakupite hrabrosti da ponekad kažete NE, posebno onim nerazumnim i nepravednim zahtevima, vaš položaj se neće poboljšati, a to može dovesti do preopterećenosti poslom, stresa, depresije, iscrpljenosti i drugih problema.

Osim toga, znati reći NE kada je to najvažnije je vrlo važna odlika u poslovnom svetu, jer ona odaje vaše samopouzdanje i poslovni integritet. Naravno, nije svako NE jednako. Morate znati dobro proceniti situaciju kada ćete na poslu reći NE i na koji način ćete ga reći. Za to je potrebno mnogo više promišljanja, iskustva, samopouzdanja, a da nakon toga ne osećate grižu savesti, krivicu ili imate posledice štetne za vašu karijeru.

1. korak – Pronađite DA kako biste pronašli NE

Odlučite se koji su vam prioriteti u životu. Ako vam je to porodica, tada ćete na poslu morati reći NE prekovremenim satima, dodatnim zadacima i svim drugim obavezama zbog kojih ćete manje vremena moći provoditi sa porodicom.

Možda vam je u prioritet dobro zdravlje? To znači da ćete uzeti vremena za pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, pa nećete raditi do kasnih noćnih sati, nego spavati. Što ste vi sigurniji u svoje prioritete, to ćete lakše reći NE drugom stvarima.

2. korak – Kupujte vreme

Kada je moguće, nemojte odmah davati odgovore na zahteve za koje niste sigurni hoćete li ih moći održati. Na primer, šef vas zamoli da vi budete osoba koja će povrh svog posla organizovati izlaganje na sajmu, putovanje na konferenciju, odrađivanje sastanaka koji nisu u vašem domenu.

Ako se želite izvući iz tih zadataka, jer ste ionako pretrpani poslom, tada je vreme da taktizirate svoj odgovor NE, odnosno – kupujte vreme. Nemojte odmah pristajati na zahteve za koje znate da nećete stići obaviti. Pokušajte reći: Putovanje na konferenciju? Trenutno radim… (nabrojite šta radite sve)… i bojim se da neću stići na vreme sve odraditi kako treba, a znam koliko je to važno. Ili: Bojim se da zbog toga neću moći na vreme dovršiti… (recite šta) i slične formulacije. Kupujte vreme i zaobilaznim putem kažite koliko ste pretrpani i zauzeti. Upozorenje: nemojte lagati ni u ludilu.

3. korak – Recite NE sa stilom i odlučnošću

Umesto da pristajete na sve što vam natrpaju nadređeni i kolege, vreme je da naučite reći NE, koje će zvučati gotovo kao da ste rekli DA. To možete postići taktikom DA-NE-DA.

Na primer: Već imam dogovorena dva sastanka u to vreme (DA), pa neću biti u mogućnosti održati prezentaciju (NE), ali mogu pomoći sa savetima u pripremi i prepustiti svoje materijale (DA). Naravno, postoji bezbroj situacija ili mogućnosti manevrisanja. Važno je da vaše NE zvuči pozitivno, odnosno da ne zatvarate vrata nikada do kraja, nego ih ostavljate odškrinuta.

4. korak – Plan B

Uvek u podsvesti morate imati plan B, što definitivno nije lak zadatak, posebno ako ne znate šta očekivati od kolega i nadređenih. Ako vaš nasrtljivi kolega ne može shvatiti da nemate vremena uzeti dodatne projekte, preuzeti klijente ili ostati duže na radnom mestu, plan B uvek može biti odlazak nadređenima i izložiti im problem.

Ako vas nadređeni pak zaduže da odradite određeni zadatak za koji nemate vremena i ne prihvataju vaše proteste, objasnite im da onda od vas ne mogu očekivati predanost, uspeh i kvalitetno obavljeni zadatak.

5. korak – Opustite se malo

Ponekad je dobro reći NE samo zato jer ste uvek svemu govorili DA. Niko ne može sve uraditi, biti uvek savršen, dosledan i koncentrisan. Rešite se krivice, empatije, saosećanja prema osobama koje će možda taj zadatak morati obaviti umesto vas. Setite se samo koliko puta ste vi umesto njih nešto radili. Pokušajte pronaći tu ravnotežu između NE i DA.

Izvor: Opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter