Izvor:
22.06.2019 u 17:13
0

DA LI ZNATE ŠTA ZNAČI AKSIOM? Ovo je pravo poreklo i značenje! (FOTO)

Šta znači reč aksiom? Reč aksiom se često koristi. To je reč grčkog porekla, koja u bukvalnom prevodu znači – držati za istinito, to jest – iskaz koji vredi da se uvoji, izraz koji je neosporan. To je temeljna istina koja se ne dokazuje i služi kao osnova neke matematičke i logičke teorije. Uzima se kao pretpostavka na kojoj se gradi neka teorija.

Pojam aksiom se najviše koristi u naukama. U matematici je to iskaz koji se usvaja bez dokaza. Sistem aksioma mora biti neprotivrečan, nazavisan i potpun. Na sistemu aksioma se bazira matematička teorija.

Vremenom i u logici i u filozofiji, stvaraju se pokušaji da se formulišu kao aksiomatski sistemi, poput matematičkih teorija. Poznato je da je Spinoza na ovaj način pokušao da predstavi etiku.

U fizici se pod aksiomima označavaju veoma uopšteni stavovi koji su potvrđeni iskustvom sa veoma velikom verovatnoćom.

Izvor:opusteno.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter