SPAVAJTE U KREVETU SA KUĆNIM LJUBIMCIMA: Benefiti su brojni!

 

Ukolike ste možda sumnjali, sada je potvrđeno na empirijski način: pas je takođe najbolji prijatelj žene. Jedna naučna studija donela je nedvosmisleni zaključak: deliti postelju sa psom bolje je po zdravlje žene i poboljšanje kvaliteta sna od toga da delite postelju sa muškarcem. Dakle, stvar je jasna. Ukoliko želite dobro da se naspavate, znate šta vam je činiti.

Ukoliko vas interesuje ko je sproveo istraživanje i kako je ono izgledalo, otkrićemo vam. Ko je odgovoran za sprovođenje ove tako važne ankete? Radi se o Centru za komunikaciju iz Amerike pod nazivom AnthrozoösIspitano je ukupno 962 žene, koje imaju kućne ljubimce o tome kako spavaju, odnosno sa kim dele krevet noću: sa partnerom, mačkom ili psom. Oko 55% procenata žena izjavilo je da noću dozvoljava pristup svom krevetu psu, dok su se vlasnice mačaka izjasnile malo drugačije. Naime, broj onih koje spavaju sa mačkom iznosi 31%. Šta je sa onima koje dele krevet sa partnerom? Samo 57% ispitanica su izjavile da su u skorije vreme delile krevet sa partnerom, ali to je sada nebitno za ono o čemu ovde diskutujemo i ostavićemo analizu tog podatka za neku drugu priliku.

Sledeće pitanje na koje su ispitanice bile u obavezi da odgovore tiče se kvaliteta sna, od večeri pa do jutra i odgovori su bili jako zanimljivi i, za neke, svakako iznenađujući. Za razliku od spavanja sa partnerom, pokazalo se da psi mnogo manje remete san svojih vlasnica i spavanje sa njima izaziva kod žena jače emocije poput udobnosti i sigurnosti. Nema prostora da se mnogo toga doda. Vrlo je jasna stvar.

Isto tako, iz dobijenih odgovora, izvučen je još jedan zaključak. Psi i mačke su jednako dobri noćni prijatelji, ali su mačke takođe viđene kao bića kojima je teže verovati. Da li i vi imate isto mišljenje o mačkama?

Možda konačno objašnjenje o tome zašto je dobro spavati sa čovekovim najboljim prijateljem leži u tome što su gazdarice ovih predivnih i lojalnih prijatelja, spremne da promene vreme spavanja, sa ciljem da zadovolje potrebe svojih ljubimaca. Samim tim, ležu uveče na vreme i ustaju ranije. Drugim rečima, čini se da nesanica prestaje onda kada popnete svog ljubimca u krevet. Odlični su saveznici u borbi protiv usamljenosti i straha od samoće. Poznato je da psi vole svog vlasnica više od sebe i da su spremni da daju svoj život kako bi ga zaštitili. Na kraju, nisu za džabe dobili zvanje čovekovog najboljeg prijatelja, zar ne?

 

Najčešći razlog iz kog vlasnici ne žele da dele krevet sa psom jesu dlake i strah od prenošenja bolesti. Ukoliko redovno kupate i četkate svog dlakavog prijatelja, bitno će se smanjiti broj opalih dlaka. Zaštitom od spoljašnjih i unutrašnjih parazita, u vidu vakcina i ampula, zaštitiće kako psa, tako i vas, tako da razloga za brigu nema. Imajte na umu još jednu činjenicu: prelazak bolesti sa psa na čoveka je izuzetno retka pojava. Pored toga, dokazano je da prisustvo kućnog ljubimca i kontakt sa njim, razvija i jača imunitet deteta. Iskusite čari spavanja sa kućnim ljubimcem.

Garantujemo, nećete zažaliti.

 

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Roditeljski sastanak
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro