Izvor:
15.08.2019 u 17:08
0

VIŠESTRUKO KORISNE: Pečurke – izvor zdravlja i mladolikosti!

Pečurke su višestruko korisne i neophodne u našoj ishrani, a smatraju se i jednom od najzdravijih namirnica.

Bogate su mineralima poput selena, kalijuma, gvožđa, bakra i fosfora, a sve te materije se ne nalaze često u namirnicama koje nisu životinjskog porekla.

Brzo se pripremaju i naročito su praktične tokom leta kada sigurno niko od nas ne voli da po vrućini provodi puno vremena pored šporeta.

Čuvaju mozak

Pune su antioksidanasa kao što su ergotionein i glutation, koji pomažu u prevenciji Parkinsonove i Alchajmerove bolesti, tvrde naučnici sa Univerziteta Pen State.

Oni savetuju da jedete barem pet komada dnevno, počevši od mladosti, kako bi se smanjio rizik od kasnijih neuroloških oštećenja. Naučnici sa Univerziteta Singapur predlažu da ih konzumirate barem dvaput nedeljno kao prilog jer ćete tako očuvati kognitivne funkcije.

Jačaju kosti

Pečurke sa oznakom UVB na pakovanju ukazuje na to da su tokom svog rasta bile izložene sunčevoj svetlosti, te su time spoj nazvan ergosterol pretvorile u vitamin D. A upravo ovaj vitamin čuva zdravlje kože i čitavog koštanog sistema.

Naročito je važno da ih uvrstite u jelovnik ako inače ne jedete ili ne smete jesti namirnice koje obiluju kalcijumom poput mleka i mlečnih proizvoda zbog intolerancije na laktozu, kao i ako vam je dijagnostiifikovan manjak vitamina D.

Povoljno utiču na zdravlje srca

Sadrže glutamatne ribonukleotide koji im daju taj kiselkaso-slankasti ukus. No najbolje od svega je to što jedna šaka gljiva sadrži svega 5 grama soli, vrlo malo masti i svega 25 kalorija te se tako ne opterećuje kardiovaskularni sistem, a time ni srce kao njegovo središte.

Opskrbljuju energijom

S obzirom na to da pečurke obiluju vitaminima B, i to riboflavinom, folnom kiselinom, tiaminom, pantotenskom kiselinom i niacionom, pomažu u preradi drugih namirnica koje unosimo u organizam.

Stoga, pečurke pomažu da lakše i brže apsorbujemo energiju koju dobijmo od unete hrane i proizvode crvene krvne ćelije koje telom prenose molekule kiseonika.

Održavaju mladolik izgled

Antioksidansi ergotionein i glutation imaju svoju funkciju i u očuvanju izgleda. Naime, kada se kombinuju sa nekom drugom namirnicom, štite organizam ne samo od bolesti nego i od uticaja psihološkog stresa koji uzrokuje nastanak bora.

Izvor: Stil.Kurir.rs/Zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Freestock.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter