Izvor:
12.11.2019 u 22:19
0

DA LI GREŠIMO: Koja je prava mera televizije za decu?!

Trebate li braniti gledanje televizije svom detetu? Teško, kad smo i sami odrasli upoznavajući svet kroz mali ekran.

Za mnoge mlade roditelje svet bez televizije je teško zamisliv. Istraživanja su pokazala da gledanje televizije nije štetno, može biti i korisno, ali samo ako znamo odrediti pravu meru i odabrati emisije koje će koristiti detetu, a ne štetiti.

Kakav program?

Morate imati na umu da gledanje televizije utiče na detetovo ponašanje i ophođenje sa okolinom. Deca iz pojedinih emisija mogu (sa pravom) zaključiti da je agresivno ponašanje opravdano, da se agresijom može lakše doći do željenog.

Predškolska deca vrlo često još uvek ne mogu razlikovati fantaziju od stvarnog. A to zaista ne mogu naučiti gledajući televizijske programe gde se u mnogim, pa čak i dečjim emisijama, fantastika prikazuje kao stvarnost. Ako je još ta fantastika povezana sa gomilom nasilja (što zna biti čest slučaj), nastaje prava katastrofa.

Zato nikada nemojte ostaviti dete da samo sedi pred televizorom i gleda sve i svašta. Prosedite sa njim barem desetak minuta, pa ako smatrate da program ne odgovara vašim kriterijumima, pokušajte ga zainteresovati za nešto drugo. Ali to ne sme biti napadno. Najveća je greška jednostavno ugasiti televizor i očekivati da će to dete prihvatiti zdravo za gotovo. Ostavite televizor uključen, a vi ga pokušajte zainteresovati nekom igrom, namamite ga da ode iz prostorije gde je uključen TV. Tek ga onda isključite.

Reklame mogu biti opasne

Odrasli uglavnom ne obraćaju pažnju na reklame, dok ih deca gutaju očima. Očito ih privlači šarenilo boja, prikazivanje nečeg što ne poznaju ili to možda žele imati. Mnogo su puta reklame jedino što dete sa zadovoljstvom gleda na televiziji. Ako ne reaguje, nego se samo zabavlja gledajući propagandne poruke, ostavite ga. Međutim, opazite li da želje deteta postaju sve veće, ako nije zadovoljno lutkom ili autićem, nego često počne moliti da mu kupite razne proizvode koje je videlo na TV-u, treba smanjiti gledanje reklama.

Jednako tako, primetite li da su se naglo počele menjati detetove igre, u kojima ima sve više agresije, budite sigurni da je na to uticala televizija: dete postaje opčinjeno junacima koji mogu sve, pa ih naravno, pokušava oponašati.

Koliko televizije?

Najpre se morate zapitati: šta raditi umesto sedenja pred televizijskim ekranom? U današnje doba, kad u trci moramo na brzinu obaviti mnoštvo kućnih poslova, možda je zaista jedino rešenje dete ostaviti pred televizorom. Tada znamo šta radi, ne moramo na njega paziti, pa se stignemo barem malo posvetiti drugim poslovima. Međutim, ugrabite li malo slobodnog vremena, učinite sve samo da dete odvojite od magične kutije.

Pokušajte mu predložiti da vam pomaže u kućnim poslovima, davajte mu ozbiljne zadatke, koje po kući obavljaju mama ili tata. Tako ćete zainteresovati dete koje će spoznati ozbiljnost situacije i dobiti utisak da se od njega očekuje nešto važno – kao da je veliko. Ne uspe li vam dete zainteresovati za igru ili kućne poslove, ne preostaje ništa drugo nego isključiti televizor. Pa, koliko god dete protestovalo, nemojte popustiti. Jer, popustite li samo jednom, budite sigurni da će to dete iskorišćavati svakodnevno.

Vaspitanje uz televizor

Ocenite li da je trenutni program adekvatan za vaše dete, sednite sa njim pred televizor. Komentarišite pojedine događaje, postupke junaka, objasnite mu zašto je to baš tako u emisiji. Tako će dete naučiti mnogo stvari na koje mu možda ne biste imali prilike skrenuti pažnju bez televizije.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Pixabay/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter