OVAJ PAS JE NEVEROVATAN: Upznajte belgijskog ovčara - njegovo veličanstvo MALINUA! (FOTO, VIDEO)

Iako su svi navedeni tipovi beljgiskog ovčara odlični radni psi i to su dokazali decenijama uspešnog rada u domaćinstvima širom Belgije, u ovom tekstu govorićemo o Malinoisu kao jednom od najpopularnijih radnih pasa današnjice.

Malinois spada u pse srednjeg rasta, međutim, izgled može u velikoj meri da varira. Malinois je decenijama odgajan isključivo zbog svojih radnih karakteristika i izgled psa je stavljan u drugi plan. Ova pasmina je poslednjih godina doživela veliku popularnost u širokom spektru radnih aktivnosti: lična zaštita, služba u policiji i vojsci, sportska takmičenja i tome slično.

Karakteriše ih velika energija i želja za radom, a često se kaže da nivo energije koju imaju kao štenci zadržavaju sve do svoje pete godine života. Zbog izraženih nagona, Malinois se veoma lako trenira i nije za čuđenje što su veoma uspešni u najzahtevnijim policijskim aktivnostima: traženje droge, eskploziva i nestalih ili osumnjičenih lica.

PAS NERON HEROJ DANA: Pomogao u zapleni DUVANA na Horgošu!

Zbog svoje energične prirode, Malinois može biti veoma dobar izbor za svakoga ko traži aktivnog psa, psa koji ima izražene nagone za čuvanjem i psa koji se veoma lako trenira. Ipak, treba imati u vidu da ovu pasminu karakteriše natprosečna energija i ekstremno visok nagon za plenom i da je veoma važno da pas sa tako izraženim nagonima može da ih zadovolji kroz fizičke i mentalne aktivnosti. Ukoliko pas ne može adekvatno da ispuni svoje potrebe, može razviti razna destruktivna, neželjena i neurotična ponašanja.

Kako su veoma spretni i vični u skakanju i penjaju, ne postoji ograda koja će zaustaviti Malinoisa. Ukoliko planirate da držite psa u dvorištu, veoma je važno da to bude u boksu koji je ograđen i zaštićen sa svih strana (krov na boksu je neophodan). U suprotnom, veoma se lako može desiti da Malinois preskoči ogradu i nađe se na ulici.

Ukoliko ste u mogućnosti da Malinoisu pružite aktivan i dinamičan dan, uz dovoljno treninga i trčanja za lopticom, uživaćete i Vi i pas. Malinois je najsrećniji kada može da radi, a verujte nam na reč, ne postoji disciplina za koju ova pasmina nije sposobna.

Za kraj, pogledajte jednog Malinoisa u akciji:

Izvor: njuska.com
Foto: Wikipedia

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Roditeljski sastanak
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro