Izvor:
04.12.2019 u 09:25
0

DANAS JE VAVEDENJE: Sećanje na Bogorodičin ulazak u hram i kraj za svadbe

Crkveni praznik Vavedenje koji se sutra proslavlja u pravoslanom hrišćanskom svetu posvećen je ulasku Bogorodice u hram i ispunjenje obećanja njenih roditelja Joakima i Ane da će dete, koje dugo nisu mogli da imaju, predati Bogu na služenje. Tako je mala Marija – Bogorodica kada je napunila tri godine uvedena u hram. Kod Boga.

Prema biblijskoj priči, Marija je sama savladala 15 stepenika do hrama, a na vratima ju je čekao prvosveštenik. Roditelji su je samu pustili da se uzvere i ostavili. Dete je u hram do oltara uveo prvosveštenik Zaharije, otac Jovana Krstitelja.

I dan danas, u oltar ženska noga ne sme da kroči, a u deo Jerusalimskog hrama, koji se zvao Svetinja nad svetinjama, nije smeo ni običan sveštenik da uđe, već samo prvosveštenik i to jednom u godini, kad je prinosio žrtve. U taj oltar je uvedena Marija i posvećena je na služenje Bogu. Time je, zapravo, ona postala prava, istinska Svetinja nad svetinjama u koju će se smestiti sam Bog. Bogorodica je u hramu ostala do svoje 12. godine.

Pretpostavlja se da se ovaj praznik praznuje od četvrtog veka, a prvi pisani dokazi ο njemu postoje iz osmog veka. Veliki praznik postaje u 11. veku.

Pravoslavna crkva proslavljanjem ovog dana čuva uspomenu na taj čin. Ovo je i slava manastira Hilandar.

Kao skoro svaku zimsku slavu, i ovu proslavljaju stočari. Oni su se na ovaj dan molili Bogorodici i praznovali su ga zbog zaštite od vukova, da ne napadaju stoku. U istočnoj Srbiji su, na osnovu vremena tog dana, predviđali rod useva. Ukoliko je vreme vedro, to je značilo da će godina biti dobra i rodna.

U Srbiji na ovaj dan prestaju svadbe. U takovskom kraju postoji običaj da se na današnji dan ostaje posle crkvene službe u porti crkve. Tad se prvi put pojavljuju žene koje su se udale te jeseni. One se za tu priliku lepo obuku i okite cvećem iz venčanih venaca. U južnom Pomoravlju žene koje ne mogu da imaju decu odlaze u manastir Crkovica, gde se celu noć mole Bogorodici i to im, navodno, pomaže da bi dobile porod. U Glamočkom polju poslednji vašar u godini je baš danas.

Nataša ilić/www.rokselana.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter